Engleski grad Coventry je, baš poput Beograda, tokom Drugog svetskog rata doživeo najveća razaranja zbog bombardovanja i odmah nakon rata krenuo je sa mukotrpnom obnovom. On je ujedno i prvi srednjovekovni grad izgrađen po modernom arhitektonskom planu koji je uključivao građenje čak tri pozorišta i jednog bioskopa, ali se ispostavilo da bi izdaci za takav poduhvat bili ogromni. Novac je usmeren na podizanje samo jednog - "Gradskog pozorišta".

1952. jugoslovenski ambasador Ivo Vejvoda posetio je Coventry i u ime Beograda i države Jugoslavije, stanovništvu je, za potrebe izgradnje pozorišta, poklonio veliku količinu posečenih, dragocenih stabala bukve sa kojima je izgrađeno ovo pozorište, a umesto "Civic Theatre", nazvano je "The Belgrade Theatre". "The Belgrade Theatre" je i prvo britansko pozorište izgrađeno posle Drugog svetskog rata. Pošto su Coventry i Beograd delili istu razornu sudbinu, zvanično su se i pobratimili 1957.


Čemu ovoliki uvod, pitaćete se - i koga briga za ove podatke - reći ćete, a evo i odgovora zašto je "Beogradsko pozorište" u Coventryju bitno. 31.1.1971. u njemu je, po prvi put, uživo nastupila trupa poznata pod imenom "Monty Python's Flying Circus". Da ne bude zabune - prva epizoda za BBC je snimljena 7.9.1969. a premijerno je prikazana 5.10.1969. na BBC1. No, ovde se radi o prvom nastupu uživo, održanom u sklopu desetodnevnog umetničkog programa "Festivala umetnosti" koji je organizovao tadašnji "Lanchester Polytechnic" (sad je to "Coventry University").

Čovek koji je stajao na čelu ove manifestacije - Ted Little zamolio je Colina Richardsona (zaduženog za bukiranje poznatih ljudi za nastupe) da pokuša doći do članova "Montyja Pythona" koje su studenti obožavali, ne bi li ih angažovao za par skečeva na bini. Colin je znao da niko od članova "Cirkusa" nije nikad uživo nastupao kao lik iz serijala, ali je uspeo da zakaže sastanak sa Ericom Idleom.

Sreća je htela da su "Pajtonovci" bili u fazi kada su razmišljali upravo o nastupu uživo i to dalje od Londona ("u slučaju da omanemo" - rekao je Eric), pa je Eric nonšalantno pitao imaju li možda termine za tri noći, koliko im je bilo u interesu da nastupe. Colin se umalo onesvestio kad je čuo da ne samo da su voljni da nastupe, nego će doći u punom sastavu. Dakle, i Colinu i Tedu je upala kašika u med i uspeli su da osiguraju "Cirkusantima" tri termina u "Beogradskom pozorištu" u Coventryju: 31.1. i 1. i 2.2.1971.

Ulaznice za tri predstave "Monty Python's Flying Circus" koji je za samo dve godine prikazivanja na televiziji već stekao kultni status, planule su za dvadeset minuta. Nastupi su počinjali u ponoć, a veliki deo studenata je bio obučen u "gambijevskom" stilu (po gambijevcima - likovima iz serije koji su obučeni u pantalone sa nogavicama podvrnutim iznad kolena, tregere, bele košulje preko kojih su pleteni prsluci, a na nogama su gumene čizme. Gambijevci na glavama nose improvizovanu maramu od belog platna koja je zavezana na krajevima u čvorove. Brkati su i stalno drže stisnute pesnice okrenute prema penisu, i uvek su sabijeni jedan uz drugog. Ime svakog od njih počinje sa drugačijim inicijalima uz dodatak Gamby).

Nakon te tri večeri "Pajtonovci" John Cleese, Michael Palin, Graham Chapman, Terry Jones i Eric Idle su potvrdili ono što se već tada znalo - da su najveće face u svetu komedije ikada. Što je najvažnije, ovoga ćete se sigurno još dugo sećati jer su, da ponovimo, prvi put, uživo, "Pajtonovci" nastupili u "The Belgrade Theatre" za čiju se izgradnju isprsila naša lepa Jugoslavija.

Tatjana Smiljanić