Prva odlična epizoda nakon dužeg vremena, a naročito nakon desetak epizoda koje nije napisao Kasteli u suštini je školski primer kako jedna priča o Martiju Misteriji treba da izgleda. Naravno, ova epizoda služi da proslavi desetogodišnjicu objavljivanja čika Martija, pa se Sklavi tako rešio da zatvori krug i na svojevrstan način poveže ovu priču s dešavanjima iz prve priče ovog serijala, ali i da sve to smesti u mizanscen ezoterije, okultnog, tajnih društava, alhemije i početkom devedesetih vrlo popularne knjige i dokumentarne serije "Sveta krv, sveti gral".

Nažalost, crtež je daleko od kvaliteta scenarija i vrlo je tipičan za ovaj period serijala MM, što će reći da je štur i karikaturalan. Da sam iole objektivan, zbog crteža bih umanjio ocenu za jednu *, ali nakon imbecilnih priča koje su usledile od "Otrovnog okeana" pa zaključno sa "Senkom svastike", scenario mi je toliko prijao da sam rešio da ovoga puta zanemarim crtež.

Istini za volju, jednu tablu ovog stripa smatram nekanonskom, premda bi me kao klinca oduševila. Danas je doživljavam kao svojevrsnu Skalijevu kreativnu masturbaciju. Ipak, 5*

Ivan Nightflier Jovanović