Htjeo sam ovu knjigu da pročitam, baš ovu, ali nisam htjeo da je skinem sa neta i pročitam što to Bruce Dickinson ima da kaže, dok buljim u ekran veličine kutije dječijih tempera. Odvratna alternativa. Ne. Znam da je ovu knjigu on napisao, i o tome ima snimak na YT, i nije pisao neki komercijalni pisac koji je po nalogu i instrukcijama sklopio sterilnu priču iz sjećanja i djelova priča. Ne, ovu knjigu je napisao upravo Bruce Dickinson, sa više različitih hemiskih olovaka i na papirima od hotelskih uslužnih papira do djelova omota čokolada. Meni je bitan taj odnos sa osobom čiju knjigu čitam ili čiju muziku slušam. Ne interesuju me oni koji su u poslu isključivo radi zarade. Možda vam to može zvučati dječački, neozbiljno od čovjeka koji je skoro u svojoj petoj deceniji, ali što postajemo kada zaboravimo dječaka u sebi. Nije li, na kraju krajeva, i ova knjiga jedan dječački san koja upravo opisuje dječačke snove jednog poznatog muzičara? Pogledajte na YT momenat kada je Bruce dobio svoju svježe štampanu kopiju knjige.


Kao i svaka autobiografija, i Bruce Dickinson opisuje svoju najraniju mladost, kako je upao u Samson, pa Iron Maiden, uspjeh sa bendom, solo projekti i njegova ljubav prema mačevanju i letenju i sve isprepleteno anegdotama i šaljivim upadicama. Osjeti se i vidi uticaj Monty Python. Upravo su ga mačevanje i letenje (Bruce je licencirani kapetan) uvjek održavali normalnim u nenormalnom svijetu šou biznisa i zato je trećina knjige posvećena upravo letenju i načinu kako je počeo sa malim propelerskim avionom do današnje licence za največe komercijalne avione, da ne govorim da su ga držali podalje od alkohola i droga koje su još od najranijih korjena rokenrola postali, nažalost, neodvojivi dekor scene.


Knjiga je, očekivano, jednostavno štivo i nikakvo bitno književno izdanje, ali je interesantno iz prve ruke pročiti o detaljima života i rada Bruce Dickinsona o kojima sam do sada čuo samo špekulacije ili trideset pet verzija i to svaka iskrivljena od strane medija. Tako, npr. tu je iskren opis problema unutar Iron Maiden kada je otišao iz benda, pa kako se vratio, solo albumi, put i koncert u Sarajevu 1991. godine, borba sa rakom jezika itd. Eh, jedino nedostaje epizoda svađe sa Sharon Osbourne, no razumijem zašto je to izostavio. I za to, kao uostalom za sve u životu, ima vremena, i da se sazna i da se naplati ceh.

Knjigu možete kupiti polovnu u odličnom stanju i za smiješne pare. Koga interesuje, pravac interneti.

Nikola Franquelli