Zadarski bend ARISES je nastao na obrisima RISING DREAM - solidnog heavy / power benda koji ipak nije ušao u prvu ligu regionalne metal produkcije. Ne želim da ulazim zašto je to tako, ali zato mogu da se kladim da će pravni naslednik pod imenom ARISES vrtoglavo zauzeti visoko mesto na lestvici metal bendova bivše nam zemlje, sada tako moderno reći, regiona.

ARISES su pomalo netipični predstavnik nu metal žanra jer ubacuju elemente i grunge, groove, stoner/sludge pa i prstohvat melodic death metala. Reklo bi se da, pošto im je “Sessions Under A Pale Sun” tek drugo izdanje, posle debija pod nazivom “System” (koji još nisam poslušao, ali ću sigurno ispraviti i tu nepravdu), još uvek lutaju u potrazi za izrazom, ali, smeo bih se opkladiti da je baš to njihova zamisao – što teža klasifikacija i stavljanje u bilo koje fioku i podžanr žestokog zvuka.

Odmah da napomenem da su tehnikalije na disku (u pitanju je EP sa četiri pesme, trajanja 15 minuta) na iznimno visokom nivou. Od muziciranja, kvaliteta snimka pa do miksa i produkcije sve štima i ni najveći detaljisti ne mogu uočiti nijednu grešku niti propust.

Što se tiče kreativnog dela, ni tu Zadrani ne “fulaju”. Apsolutno su na visokom nivou pa je tako pesma koja otvara EP “Release The Floods” vrlo zarazna numera koja bi da je pravde, vrlo brzo postala hit na radio stanicama. Krase je odličan rif, pomalo maznut, čini mi se od Sepulture (ali to odavno ne uzimam nikome za zlo, jer sve odavno već odsvirano), predivan izlet u grunge vode, ukrašen fantastičnim clean vokalom Bruna Dugopoljca alias Longfield-a koji se začas pretvori u Phila Anselma ili Roba Flynn-a. Ta brza promena (kao u hokeju) stilova i žanrova je i najveći kvalitet ove zaista odlične pesme koja nije bez razloga izabrana za prvi singl sa ovog izdanja.

Tiataga” u nepuna dva i po minuta kroz pomalo disonantni gitarski rad i smenjujući growl/clean vokal nas podseća da se ARISES ne odriču ni death metala. Brza, efektna i zarazna…

Sun” je nešto sporijeg BPM-a i ima potrebnu težinu da bismo je opravdano uporedili sa jednim MASTODON-om, ali povremeni uplivi ALICE IN CHAINS stila slušaoca ostavljaju u nedoumici koji deo je efektniji, koji put opravdaniji. A možda je baš ta kombinacija dobitna…

Loathe” je srednjeg tempa i možda u sebi nosi najveći bes. Iako je zaista i ritam sekcija na nivou, gitarske melodije i harmonije vrlo zanimljive, atraktivne i precizno odsvirane, moj lični favorit je pevač Bruno Longfield koji majstorski barata svim opsezima, svim načinima pevanja iz kojih prelazi kao pritiskom na dugme ili (za nas starije) istovremenim pritiskom na palicu menjača i papučom za kvačilo.

Bio bi greh ne spomenuti i ostatak benda koji je svoj posao obavlja više nego kvalitetno i korektno: gitare Goran Paleka i Joško Barbir, bas gitara Filip Letinić i bubnjevi Igor Goić.

EP “Sessions Under A Pale Sun” je snimljen u zadarskom studiju Twenty Twenty, pod producentskom palicom Jere Šešelje. Izdat je u novembru 2022. Sve o ARISES možete naći na internetu na fejsbuku, instagramu i jutjubu, a ekipa HELLY CHERRY-ja vam ga zdušno preporučuje.

I za kraj, veoma bih voleo ovaj zadarski bend vidim uživo, da se uverim da su toliko dobri i na bini. Nadam se da neću dugo čekati na to.

Zoran Popnovakov