Pre nepunih dve sedmice, uoči To be punk festivala, objavljen je novi, trinaesti po redu, broj Out of the darkness fanzina. Za one koji su prespavali prethodnih nekoliko godina, u pitanju je jedan od retkih fanzina na našim prostorima koji ima određeni kontiunuitet, a sve zahvaljujući agilnosti dvojice punk veterana Zgroa i Nemanje, koji još uvek imaju dovoljno energije da guraju ovu priču, tj. da jure okolo saradnike i da se natežu sa njima oko rokova. Kapa dole – što bi rekao jedan od njih dvojice. Elem, ovaj broj je izašao u tiražu od 300 komada i kod nas (u Srbiji) je, gotovo, rasprodat, ali se može pronaći u susedstvu (u Hrvatskoj, Dirty old town prodavnica i Doomtown distribucija). Uz ovaj, kao i prethodne brojeve, idu stickeri i to je nastavak svojevrsne saradnje između OOTD-a i različitih umetnika/ca sa prostora Ex Yu, ali i šire. Tako je do sada bilo preko 50 autora/ki stickera i odštampano je preko 60 različitih ilustracija. Za nekog ko voli da sakuplja trivije ovo je sjajna kolekcija.

Dosta sa servisnim informacija, prelazimo polako na sadržaj ovog broja. U njemu, već na samom početku, možete pročitati intervju sa jednim velikim punk imenom – Cock Sparrer. Pre izvesnog vremena su koncertima obeležili pedeset godina postojanja, pa je to bio sjajan povod da se napravi jedna duža priča o bendu. Tako da, osim intervjua sa pevačem Colinom, možete pročitati i kraći osvrt na jubilarne koncerte iz pera Đure, njihovog oficijelnog tonca, a nama dobro poznatog lika sa alternativne scene još od sredine ’80-ih godina prošlog veka. Osim Cock Sparrera u ovom broju možete čitati intervju sa još jednim legendarnim bendom, ni manje ni više, nego sa Napalm Death. Ekipa je iskoristila nastup ND-a na ovogodišnjem Exit festivalu i popričala (tačnije Doca, jedan od saradnika) sa pevačem Barnijem. Intervju je dug, sadržajan i informativan, tako da će fanovi ovih legendi sasvim sigurno biti zadovoljni. Osim ovih, svima dobro poznatih, imena u ovom broju se nalazi intervju i sa bendom Крах! iz Beograda. Aktivnim pratiocima dešavanja na DIY punk sceni oni su dobro poznati ne samo kao članovi ovog benda već i raznih drugih, kao i kolektiva koji se bavi organizacijom koncerata u okviri AKAB Okretnice. Svojim albumom prvencem izazvali su ozbiljnu pometnju na regionalnoj punk sceni, pozitivne kritike pljušte sa svih strana, tako da ako ste znatiželjni zašto je ovo jedan od novih najomiljenijih bendova obavezno pročitajte intervju sa Mandom (pevačem). Ostao je još jedan intervju i on je, za razliku od prethodnih, urađen sa pojedincem koji nije direktno vezan sa samu muziku već više za umetnost. U pitanju je Damir Pavić Septic, jedan od nadugovečnijih pankera sa ovih prostora ali i sjajan umetnik čije su ilustracije krasile mnoge postere, omote izdanja, knjiga, fanzina, stripova i tako dalje. Upravo jedna od tih ilustracija krasi naslovnu stranu ovog broja OOTD fanzina. Intervju sa Septikom je takođe dug i sadržajan i on, osim komentara o svom radu, u odgovorima pruža i kraću istoriju punk scene u Subotici. Kao hroničaru punka na ovim prostorima, upravo mi se najviše dopao taj deo jer se otkrivaju neke do sada, bar meni, nepoznate informacije (da li ste znali da je Ljubiša Ristić, onaj brka iz JUL-a, najzaslužniji za dovođenje UK Subsa u Suboticu?).

Osim intervjua, u ovom broju se nalaze i kolumne (nažalost, svega tri komada, pa mi se čini da su tu malo podbacili, ali pretpostavljam da su ispaljeni od strane samih autora), zatim dva sjajna tour raporta (Parnepar & Sukob/Nailed in, sva tri benda iz Zagreba), opis festivala koji su posećeni u prethodnom periodu (Outbreak, Rebellion, Exit, Monteparadiso i Sawa fest) kao i koncerata, a naravno za kraj i recenzije nekih novih izdanja. Poseban segment predstavlja priča o albumu Unisona, Resignation speaks: I will be a corpse, koji ove godine proslavalja dvadeset godina od izlaska. U ovoj priči su učestvovali članovi Unisona (Kuzman, Vuk, Miloš, Srle) i jako je zanimljivo čitati njihova sećanja na te sive i mračne dane (mada na ovim prostorima su svi takvi) i to kako su pronalazili inspiraciju da nastane ovo remek delo.

Dakle, još jedan broj OOTD-a donosi pregršt informacija i siguran sam da verni fanovi već uveliko čitaju svoje primerke, dok oni koji se do sada nisu susreli sa ovim fanzinom mogu ispraviti ovu nepravdu i naručiti direktno preko zvanične FB stranice ili sajta.

Vojkan Trifunović