Lira Vega je rock bend koji postoji još od 1998. Tada je to bio projekat vezan za The Hat Theatre i tada je postava bila četvoročlana. Kroz bend su dosad prošli Boris Mladenović, Dejan Utvar, Dragan Novković, Ivana Bugarinović i Nemanja Aćimović ali su srž grupe činili gitarista Vladimir Ðordević i pevačica Zoja Borovčanin.

Iza sebe grupa ima albume Lira Vega (PGP RTS, 2004), Sreća i Ljubav (Beopolis, 2009) i Duhovi (Lampshade Media, 2015) a prošle nedelje svetlost dana ugledao i njihov četvrti album Posledice rada I (2022). Inače ovaj bend danas funkcioniše kao duet, pesme izvode u novim i sirovijim aranžmanima a uz pomoć ritam mašine i elektronskih matrica za bas i synth deonice.

Album Posledice rada I je producirao Boris Mladenović iz Jarbola a utisak na prvo slušanje je da je ovo jedan od pristupačnijih albuma ove grupe i album koji od svih dosadašnjih možda i najviše ide u korak sa savremenom muzičkom produkcijom (koja je opet zasićena pop estetikom osamdesetih). Elem, ovo je album dužine kao jedna strana C-90 kasete, dakle kratko ali slatko – obratite pažnju na pesmu Hodam koja je pravi synthpop dragulj, možda i najbolja numera na albumu. Onda, zanimljiva je pesma Velika žena koja je zamišljena kao prvi singl sa albuma i za koju je snimljen i video-klip (o čemu smo i pisali), a dobra je i poslednja pesma Puma Alabama, numera bazirana na zvuku Moog klavijatura. Uprkos svojevrsnom zatišju na sceni što se tiče novih albuma, Lira Vega istupa hrabro i sa uspehom održava svoj lični kreativni nivo. Inače, ovih osam novih pesama samo su prvi deo zabave, Posledice rada II izlaze sledeće godine ...

Posledice rada I možete besplatno slušati na YouTubeu.

Janko Takač