Preksinoć je novosadskom “Fabrikom” protutnjala sledeća svetska atrakcija, eksperimentalno-psihodelično-etno-kuracpalac-stoner-rok band, “Villagers Of Ioannina City”, mada bi ih ja vrlo lako mogao nazvati “Monsters Of Ioannina City” jer odavno ne čuh tako iskrenu, poštenu i nabijenu emocijama svirku pa nas je iz zvučnika direktno u stomake udarao zvučni zid koji su nam Grci iz Janjine neštedimice isporučivali.

Villagers su čudna rokenrol skupina koja osim klasičnih rock instrumenata – gitara, bas, bubnjevi, klavijature u svojoj ponudi ima i gajde i klarinet koji svira (i to kako svira!) simpatični krupni bradonja sa konjskim repom. To implicira da bend koketira sa etno zvukom. Po svim pravilima mog ukusa (koji je inače, iznimno širok) to ne bi trebalo da mi se svidi ni u jednoj varijanti jer se uglavnom gnušam etno eksperimenata, približavanja širim narodnim masama i predstavljanja izvornog nasleđa rokerima i metalcima. Naravno da ima izuzetaka, ali su oni ređi od poštenih srpskih političara (tu mogu bez razmišljanja da pomenem samo The Pogues, Skyclad, Falconer i možda još par pesama od nekih bendova).

Villagersi su ovim koncertom vratili dug koji su napravili opravdanim izostankom sa “Ritma Evrope” pre dve godine zbog pandemije Korone i zbog toga su od cele Srbije svirali samo u Novom Sadu. Koncert je bio rasprodat i “Fabrika” je bila dupke puna ali sam potpuno siguran da bi situacija bila istovetna i da su posetili i Beograd i Niš jer su ovi sjajni Grci već zadobili kultni status među poštovaocima stoner zvuka. 

Kompletnu galeriju sa ovog koncerta možete naći na našem sajtu
Dakle…U dva sata i malo preko toga odlične svirke (uključujući i dva bisa) bend nam je predstavio kompletan poslednji album “Age Of Aquarius”, koji iz razloga pandemije nije validno predstavljen ranije, nekoliko pesama sa prethodne ploče “Riza” i maestralni singl “Zvara/Karakolia”. Iako je struktura pesama Villagersa poprilično monotona jer uključuje psihodelični uvod, nešto bržu razradu, obavezni solo na gajdama ili klarinetu i monumentalni krešendo (mada, iskreno, ima i par izuzetaka, gde je gitara aposlutno primarna kao izuzetni rokenrol uradak “For The Innocent” koji su svirali na kraju oficijelnog dela koncerta), krajnji proizvod koji predstavljaju gledaocima ima za posledicu publiku koja ostaje zatečena, otvorenih usta i iznenađena količinom energije, kvalitetom muziciranja i veličinom “muda” koja su tolika da za sobom ostavlja gotovo kompletnu današnju death metal scenu.

Horsko pevanje, glasno odobravanje, navijanje kao na stadionu pa i nekoliko kratkih šutki bio je feedback koji je bend dobio natrag i zadovoljen time isporučivao je natrag bonus koktel energije i emocija.

Ako bih morao da tražim “dlaku u jajetu” i da pomenem nešto što mi je bar malo zasmetalo onda bih rekao da bi pevač (Alex) mogao da poradi na izgovoru engleskog jezika, ali to zaista nije od prevelikog značaja za konačan sud o tome šta i kako “Villagers Of Ioannina City” prezentiraju. Možda je i razglas bio nešto jači jer sam u krevet legao zaglušenih ušiju ali prezadovoljan fenomenalnom svirkom ovog još fenomenalnijeg benda.

Obećali su da će uskoro doći ponovo, a ja taj susret sigurno neću propustiti…

Zoran Popnovakov