Svakako da domišljatost holivudskih mozgolomaca prilikom imenovanja glavnih likova u filmovima obično ne prelazi dalje od slučajnog uboda prstom u telefonski imenik, ali su zato dvojica amblema „mišićavog“ filmskog žanra zavredili status onih čija se imena filmskih likova s pažnjom i istančanošću biraju. U pitanju su, naravno, ikone akcionih osamdesetih Stalone i Švarceneger


Svojom upečatljivom pojavnošću obezbedili su besmrtnost nekim od filmskih likova koje su dočarali (setimo se samo Ramba, Rokija, Terminatora, Konana), pa je često uz njihovu herojsku, beskompromisno muževnu i testosteronski nabijenu personu moralo da ide i odgovarajuće ime koje će u sebi sadržati svu kompleksnost vanvremenskih likova koje će „tumačiti“.

Međutim, dovoljno često, i na radost onih koji vole da se nasmeju maštovitosti holivudskih skribomana, imena njihovih filmskih likova bila su motivisana nabojem izvesnih predrasuda koje je o njima filmski svet imao, neratko bivajući sasvim komična. Tako se sa imena Švarcnegerovih likova cede kapljice surove i sirove snage, tabalačkog entuzijazma i patrijarhalne čvrstine, dok Staloneova vrcaju različitim etničkim raznovrsnostima, sveplanetarnim spojevima vokala i konsonanata suptilnim koliko i tenk koji prolazi kroz staklenu baštu, i živopisnim nadimcima.

Ta motivisana imena trebalo je da zrače odlučnošću, nepokolebljivim stavom, jasnom herojskom logikom koja se sa njihovom figurom poistovećivala, ali su, nažalost ili na sreću, ponekad bila samo nespretni pokušaji da se njihov filmski lik jasno definiše u rasno-etničkom spektru, ili da se, pak, logikom magijskih bajalica, ime učini zvučno dominantnim i čvrstim koliko i njihovi mišići. Iako bi bilo fer pretpostaviti da su se poneka od tih imena poigravala stereotipima o klasičnim filmskim junacima, i bila ironičan komentar na očekivanja gledalaca, ipak je izvesnije da su pre produkt lenjosti, gluposti, nemaštovitosti i naivnog predubeđenja da „jako“ ime određuje lik.

Tako se Švarceneger u nekim filmovima zvao:
Džon Matriks (Komandos)
Ivan Danko (Crveno usijanje)
Džek Slejter (Poslednji akcioni heroj)
Džon „The eraser“ Kruger (Eraser)
Džeriko Kejn (End of days)
Džulijus Benedikt (Blizanci)

Stalone je imao još raznovrsniji životopis:
Stenli Rozelio (The Lord’s of Flatbush)
„Machine Gun“ Joe Viterbo (Trka do smrti 2000)
Kozmo Karboni (Paradise Alley)
Marion „Kobra“ Kobreti (Kobra)
Linkoln Hok (soko) (Over the top)
Rejmond Tango (Tango & Keš)
Džo Bomovski (Stani, ili će moja mama pucati)
Džon Spartan (Razbijač)
Rej Kvik (Brzi) (Specijalista)

Slobodan Novokmet