Mladi niški klub Carpe Diem u poslednje vreme dovodi poznata imena srpske rok scene, a u nezaobilazni deo iste poslednjih trideset godina spada i sastav Kanda, Kodža i Nebojša. Subota preksinoć, 26. novembar, bila je rezervisana upravo za njih.

Poruka na vratima stana našeg novinara
Interesantan i neobičan potez bio je staviti lokalni bend En Passant, koji izvodi obrade regionalnih i stranih hitova, pre momaka iz KKN-a. Muzika ova dva benda nema nekih dodirnih tačaka, ali su se barem posetioci malo zagrejali i opustili pred početak glavnih aktera sinoćnje svirke. Oliver i ekipa izlaze oko 15 minuta do ponoći i kreću poznatim rafalom pesama, otvorivši koncert sa „Vera, nada, ljubav, stav“.

Ova poseta gradu na Nišavi bio je kolaž starih, poznatih kompozicija i pesama sa novog, devetog studijskog albuma „Beton“, tako da smo ovom prilikom sa njega čuli neke koje su već zaživele u narodu, poput naslovne „Beton“ i „Muzika, mir i ljubav“. Iako je na samom startu, oko druge – treće pesme, pukla žica na gitari, to je brzo rešeno. Tehničke muke ove vrste ponekad umeju da začine atmosferu, a nateraju bend da krene još ljuće. „Tajne letenja“, „Danas nebo silazi u grad“, „Divni dani“, „Prekidi stvarnosti“, nizali su se hitovi, a ovako dobar zvuk zaista odavno nije primećen u niškim klubovima. Sve pohvale idu toncu – kristalno čiste gitare, svaka reč razumljiva, fenomenalno namešten bubanj.

Ono što je na neki način kvarilo celokupni utisak jeste sama publika koja, činilo se, nije pripadala onom klasičnom KKN čoporu - zaljubljenicima koji đuskaju, njišu se i skakuću na ritmove njima dragog benda. Pretprošle noći kao da su većinom bili prisutni ljudi koji su se slučajno tu zadesili, u prolazu su, pa eto, da čuju ovu svirku kad su se već našli u klubu. Samim tim, nije bilo horskog pevanja, na aplauzima se štedelo, čak je i bis više bio iniciran od strane benda nego od publike. Bilo kako bilo, par minuta pre 2h, dokle klub i zvanično radi, opraštamo se od Kande, Kodže i Nebojše, uz otvorene oči prema daljem programu i novim najavama kluba Carpe Diem.

Nenad Cvetković