Šta sve može da se desi jedne naizgled prijatne večeri za vreme pomračenja Meseca kada 7 dobrih prijatelja (tri bračna para i muškarac čija je devojka ostala kod kuće) odluče da zaigraju igru u kojoj će javno, pred svima, čitati sve poruke i odgovarati na sve pozive koji se budu odigravali za vreme večere, i to sve pod pretpostavkom da su svi iskreni i otvoreni u vezi sa svojim životima i da nemaju šta da kriju. Naravno, pomračenje Meseca koje se odigrava za vreme večere samo je metafora pomračenih ljudskih odnosa koji nastupaju skoro momentalno kada parovi odluče da obznane ono što bi inače bila njihova dobro čuvana privatnost. 


„Savršeni stranci“ je više sociološki filmski esej nego film, njegova premisa je unapred jasna, a scenario služi samo kao živahna i prenakićena ilustracija početne ideje a to je da onog momenta kada sfera privatnog postane javna isplivavaju na površinu različite tajne i skrovitosti koje umnogome definišu naše sekundarne živote koje vodimo paralelno s osnovnim. Naravno, takva premisa je pomalo nategnuta, ali u slučaju jedno 50% ljudi nije daleko od istine, i film se služi različitim neverovatnim situacijama ne bi li dokazao svoju poentu (ispostavlja se da bukvalno svi za stolom imaju neku tajnu za koju ne bi niko trebalo da zna).

Iako je previše očekivati da se baš sve te tajne razobliče za dva sata trajanja večere, film upravo cilja na to da skicira svoju poentu ne ulazeći mnogo u to da li je takav scenario moguć, ali se otkrivanje tajnih života aktera odvija postepeno, pomalo uz dašak humora, a pomalo uz trunčicu napetosti, čak i iskonske socijalne jeze. Film je vrcav, pun potentnih porodičnih dijaloga koji seciraju međuljudske odnose otkrivajući sluz licemerstva i laži ispod naizgled sjajne glazure. Glumci odlično rade svoj posao lako nas uvlačeći u međusobne odnose koji naizgled deluju stabilno a zapravo su krhki kao paukove niti koje će svakoga časa pući pod teretom tajni koje se kriju u malim „crnim kutijama“ od telefona. Da li smo se previše oslonili na tehnologiju i prepustili joj deo svoje privatnosti, ili je naprotiv tehnologija samo olakšala da u ljudima ispliva ono namračnije, jedno je od pitanja koje postavlja ova solidna socijlana drama-komedija.

Slobodan Novokmet