Odmah ću biti direktan: Ovo je album 2022. godine što se tiče rock muzike u Srbiji! Istina, konkurencija i nije neka pošto se tim vidom (sub)kulture maje maltene beznačajan procenat populacije na ovim prostorima među kojima sam i ja, zaludan. Ipak, ima sigurno nekoliko puta da je Zemlja obavila pun krug oko Sunca da me je nešto ovako pomerilo. Da ne budem pretenciozan, ali uporediću ga sa “ Veronautikom”. 

Zašto je “Mir, Ljubav i Sloboda” tako dobra ploča? Jer su rifovi odlični, produkcija preterana a muziciranje sjajno. Možda će ove pohvale neko nazvati floskulama i “opštim mestima” ali, teško je opisati nekom sa strane rečima kad upadneš u euforiju (a to mi se desilo kad sam prvih nekoliko puta preslušavao album) i kad želiš da objasniš nekom ko nije upućen zašto ti se neka muzika toliko dopada. Unutrašnje stanje duha je ponekad samo prvi stepen alhemijskog procesa i ima svoju uzročno-posledičnu vezu, a kod pisca ovih redova je od prvog slušanja upravo tako. Svako preslušavanje (uglavnom cele ploče) mene tera na pocupkivanje, sviranje vazdušne gitare, okretanje potenciometra na pojačalu udesno, glasno pevanje refrena mada sam blizu toga da mogu da kažem da sve tekstove znam napamet.

Kad sam već pomenuo tekstove…Oni su bolji od muzike! Primetili ste već da sam muziku debelo nahvalio…E, pa što se tiče tekstova ne znam koje bih epitete upotrebio da vam približim moju fascinaciju istim.

Tekstovi su pre svega – potpuno direktni. Nema tu skrivenih poruka, stilskih figura i sakrivanja iza zavese. Goran Beg direktno proziva sve krivce za ovo stanje u zemlji i psuje mater svima koji su dozvolili da ovaj grad i ova država postanu plen najgorih. Naravno, da ne razmišljam kao on ne bih ni pisao ovu recenziju. U najkraćem, Goran je samo stilizovao, bacio na papir i otpevao sve moje besove, sve moje frustracije i sva moja razočaranja zemljom Srbijom i ljudima u njoj.

Inače, album je gotovo u potpunosti delo već pominjanog Gorana Bega (znate čoveka iz fantastičnog pokojnog benda GRATE na koji SALTO MORTALE neizbežno podseća, ali bih rekao da nije klon već neizbežan iskorak unapred) i isprva je trebalo da izađe kao njegov solo album, ali se srećom, predomislio i našao sjajnu ekipu sa kojom će promovisati “Ljubav, Mir i Slobodu”.

Ploča je snimana u Studiju “Road”. Snimanje, miks i mastering je odradio Dragan Alimpijević Pik (i njega znate iz pokojnog Grate-a) a bend SALTO MORTALE trenutno nastupa u sastavu: Goran Beg (gitare, vokal), Nenad Karišić (gitare), Robert Moldvaji (bubnjevi) i Igor Stepanović (bas). Obratite pažnju i ne propustite ih kada dođu u vaš grad. Teško da ćete išta bolje moći da pogledate ovih dana u vašem gradu a da može da se nazove rok muzikom.

Album možete3 besplatno da skinete sa njihovog sajta i to u FLAC ili u mp3 formatu (od volje vam).

Za kraj ovog pisanija samo par citata da vam približim koliko je ovo direktno i iz srca: “ Ovo je prodana zemlja, ovde je život jeftin i nebgitan, a mi smo taoci bagre bez morala, ovde si meta ako pustiš glas“. “ Sav ovaj šljam sa ulica, opraće krvava voda, u nama živi pobeda, ljubav, mir i sloboda…” “Ja sam sa druge strane, ja sam pravda i istina, sa druge strane povučena je crvena linija, sa druge strane, o tome se ne pregovara…” “Sve je pokrio mrak, u grudima stid, u očima strah, znam, krivi smo mi, za ovaj poraz i sram…”

Zoran Popnovakov