Posle relativno uspešne diskografije i statusa alternativnih zvezda sredinom devedesetih godina prošlog veka, i gotovo decenijske hibernacije na prelazu u novi milenijum, Minesoćani URGE OVERKILL su se oglasili drugom pločom u 25 godina. Posle ne baš uspešnog come-backa sa “Rock & Roll Submarine” , koji je tek na trenutke podsetio na URGE OVERKILL u punom sjaju sa albuma “Jesus Urge Superstar”, “Saturation” ili “ Exit The Dragon” i super hitova “Sister Havana”, “Positive Bleeding” i naravno “Girl, Youll Be A Woman Soon” (predivna obrada Neil-a Diamond-a), “OUI” predstavlja pun pogodak. Zdravi rokenrol odsviran na Dinosaur JR. način, sa pevanjem na pola falša, melodično bučne gitare i power pop uplivima obeležje su sedmog studijskog albuma ovog sjajnog benda.

Jedna obrada ih je proslavila, a i ova koja otvara novi album bi mogla da im pomogne da se vrate na stare pozicije. Naime “Freedom” (originalno, pesma dvojca WHAM!) je dovoljno i pevljiva i otkačena da bi se dopala fanovima benda i nije slučajno odabrana za prvi singl sa ploče i objavljen tamo negde pre Nove Godine. Sam album je objavljen mesec dana kasnije, krajem januara i cenim da je bilo dovoljno vremena da ga nabavi i neko od vas koji čitate ove redove.

Nadam se da ćete se složiti sa mnom da su i “ A Necessary Evil”, “Forgiven” i “How Sweet The Light” na tragu da postanu hitovi. Naravno, koliko to alternativne rok pesme mogu biti. “ Follow The Shadow” ima nešto žešći rif i odličnu gitarsku solo deonicu. “ A Prisoners Dilemma” ima dobar rokenrol gruv , finu međugiru gitare i bas gitare i već pomenuto polu- falš pevanje, začinjeno finim i pomalo otkačenim pozadinskim vokalima. Završetak pesme na neverovatan način odlazi u Steely Dan manir . Brzu, skoro teksašku, vožnju očekujte na “Totem Pole”, a “Wont Let Go” je pravi bluesy američki rok. Ploču zatvara “Snow” , autentična alt-country polu-balada kao stvorena za kraj albuma.

Dakle, jedna sasvim fina, pitka i pre svega kvalitetna ploča koju sa apetitom mogu konzumirati pripadnici različitih subkulturnih podgrupa, od klasičnih rokera, preko alternativaca do ljubitelja pravog američkog zvuka. Da je više ovakvih izdanja, moderna rok muzika bi bila slušanija i cenjenija.

Its my opinion (only)…

Zoran Popnovakov