I ne, ne govorimo o Marvelovim „Tajnim ratovima“ iz 80-ih, iako je i njih Čarobna knjiga objavila pre više godina u dve knjige. Istina je da je Marvel napravio dva krosovera sa istim naslovom u rasponu od tri decenije, kao što je tačno da je naslov ovog novijeg serijala scenariste Džonatana Hikmana i megatalentovanog crtača Esada Ribića, iz 2015/6. godine, inspirisan starijim „Tajnim ratovima“. I tu se završava kontinuitet ova dva naslova, iako se kroz potonji provlače brojni omaži upućeni klasiku iz osamdesetih.

No, kako su „Tajni ratovi“ zapravo nastali kao ideja? Oni stariji, da budem jasan. (Zar nisam napisao da ne govorim sada o njima? Nema veze.) Sredinom 80-ih je vladala opšta pomama za akcionim figuricama poznatih franšiza, kao i ostalim lovozgrtačima koji idu uz to. DC je imao Kenel figurice, Matel je naveliko izbacivao na tržište Hi-mena i Gospodare svemira – bože, kako sam ih voleo – a silne Transformerse, Dži Aj Džo i ostale da i ne spominjem. Ah, lepa vremena. I tako je Džim Šuter, tadašnji urednik u Marvelu, došao na ideju da plasira priču na osnovu koje će već pomenuti Matel napraviti seriju Marvelovih figurica superjunaka. Et voila! „Tajni ratovi“ su smestili sve viđenije junake i zločince na Bojni svet, gde su se upustili u bespoštednu borbu po zamisli Onostranika. Podseća na Fortnajt i PUBG? Pa da, danas to nije baš originalna ideja, ali tada jeste bila. Ali osim što je Spajdermen sa Bojnog sveta sa sobom doneo nazad simbiota Venoma, malo toga se danas pamti iz „Tajnih ratova“, osim što je zaista solidna priča i verovatno jedan od prvih velikih Marvelovih krosovera.

Sada ćemo da skoknemo do modernijih vremena, ugrubo tri decenije dalje niz vremensku liniju, pravo do „Tajnih ratova“ koje sada imamo u fokusu. Hikman je nekoliko godina ranije pisao uspešan ciklus priča o Fantastičnoj četvorci, koji pak nije uspeo da dovrši kako je zamislio. Naime, Foks se tada sporio sa Marvelom oko prava za ekranizaciju ove franšize, pa je kao kolateralna šteta pao i Hikmanov stripski serijal jer Marvel nije želeo preterano da komplikuje svoj položaj. Hikman je kao „utešnu“ nagradu dobio Osvetnike, pa je neke ideje o tome kuda bi priča u Fantastičnoj četvorci tekla utkao u novu priču. I njegovi Osvetnici su zaista bili hit u to vreme. U isto vreme je Ultimativni univerzum Marvela upao u stagnaciju i prodaja je nezadrživo padala, a i brojni krosoveri, eventovi i ini su počeli da guše 616 univerzum, i rodila se ideja da se sve resetuje, a da se neki likovi ideje, takoreći „najbolje iz oba sveta“, sabije u jedan narativni tok. I tako su Ultimativni univerzum pod komandnom palicom Brajana Majkla Bendisa, kao i regularni 616 univerzum pod komandom Hikmana, počeli da hrle ka svom neizbežnom kraju i sudaru koji će uništiti sve postojanje. Kako kaže izreka, ne praviš omlet a da ne polomiš par jaja. E ovde su jaja dva univerzuma sa sve ljudima i superherojima koji žive na njima. Bendis i Hikman su zaista majstorski dočarali taj očaj – očajničku nadu heroja sa obe Zemlje – da će moći da sačuvaju baš svoje postojanje. Avaj, već im je bilo suđeno da taj niz priča neće imati srećan kraj. Eksplozija, uništenje, belina na kraju postojanja...

Sve ovo što sam naveo sažeto je na prvih nekoliko desetina stranica „Tajnih ratova“, koji služe kao svojevrsni uvod u priču. Ista spoznaja čeka one koji ih pročitaju, kao i one koji su prostudirali stotine stranica Hikmanovog i Bendisovog serijala koji im prethode. Epilog je isti, iz uništenja je rođeno nešto novo, nešto veličanstveno i u korenu pogrešno, novi svet – Bojni svet – sastavljen iz fragmenata prethodnih univerzuma, a u kojem je Doktor Dum svemogući Bog!


Pravi „Tajni ratovi“ Džonatana Hikmana i Esada Ribića se odigravaju u belini... Da, istoj onoj belini na kraju postojanja. Ova priča je opsežni epilog onoga što joj prethodi, ali i samostalna priča između umirućih univerzuma i reanimacije onog koji mu sledi. Ta belina je simptomatična i veoma sugestivna. Unutar nje se odigrava jedna velika i moćna priča – „Tajni ratovi“ – poput života koji se nekom odigra pred očima između dva otkucaja srca tokom kliničke smrti. Poput beline koju ljudi vide u tim trenucima i u kojoj naziru druge, nemoguće svetove, Raj ili Pakao, shodno senzibilitetima. „Tajni ratovi“ su „ono što je moglo biti“ ali i „ono od čega strepimo da će biti“. Raj i Pakao u jednom. Intermeco.

Zamislite tu belinu, nastalu uništenjem svih svetova. Zamislite da je u njoj sve, a nema ničega, i samo jedna misao sve to povezuje u neki vid postojanja. I to misao novog boga, Doktora Duma. (Neću zalaziti kako i zašto, to je na vama da otkrijete u stripu a na meni da znam.) Da li je Dum benevolentan bog ili demon? Da li je svet koji on dosanja u postojanje raj ili pakao? Da li su u njemu stvarni likovi iz Marvelovog multiverzuma, ili njegova sećanja na njih? Uspomene? Duhovi koji ga progone? Da li ga je još nešto sledilo u belinu, ili je on sam osmislio moguće uljeze? Sve to je u „Tajnim ratovima“, koji pružaju mogućnost da se ova priča studira ili gustira, shodno preferencama.

Kako god, Bojni svet boga Duma je svet poput splava skrpljenog od krhotina broda. Razni delići Marvelovog multiverzuma su spojeni u neku frankeštajnovsku kohabitaciju sa šarolikim probranim mutiverzumskim varijantama svakojakih likova. Kao u petrijevoj šolji, ti fragmenti se razvijaju i tonu, sudaraju i spajaju... Dok akteri traže svoje mesto u svetu o kojem imaju pogrešna sećanja i neodređene sumnje.

Ne, neću prepričavati radnju stripa. Na vama je da odlučite da li je ovaj koncept nešto što bi moglo da vam zagolica maštu. Meni jeste.

„Tajni ratovi“ su ujedno i poslednji ovako impozantan krosover Marvela. Brojni fanovi su pre šest godina navodili da im je to i savršen epilog čitavog Marvelovog univerzuma i potencijalno idiličan kraj istog. Istina je da je ta samostalna priča između dva otkucaja srca Marvela priča koja ne bi mogla biti ispričana ni u kakvim drugim uslovima, kao što je istina i da je Marvelovo srce nastavilo da kuca posle nje. „Tajni ratovi“ su zvanično okončali Marvel NOW! fazu ove uzdavačke kuće, a posle toga je usledio All-New All-Different Marvel, koji nije iznedrio previše maestralnih ostvarenja, već je čak razljutio fanove kada je Kapetan Amerika autovan kao nacista i pripadnik Hidre. Sadašnji Fresh Start marvel traje od 2018. godine, i imao je nekoliko respektabilnih serijala poput Hikmanove „Kuća X / Moći X“, „Apsolutnog masakra“ i „Kralja u crnom“. Ovi „Tajni ratovi“ će pak poslužiti i kao krešendo za MCU fazu 5, pa nas istoimeni film očekuje negde 2025. godine. Bez Duma na vidiku... Zasad.

Nikola Dragomirović