Sinoć (16.9.) smo u novosadskoj “Fabrici”, klubu pod patronatom Studentskog Kulturnog Centra “Srpske Atine” imali sreću da prisustvujemo promociji albuma “Modification” benda NORTHERN REVIVAL. Pored predstavljanja novog materijala novosadska heavy/stoner četvorka obeležila je i desetogodišnjicu rada. Sve uz prisustvo između 150 i 200 rokerskih i metalnih duša što i nije neuspeh s obzirom da je bio petak i da je kiša ceo dan padala kao iz kabla a opšte je poznato da su stanovnici glavnog grada severne srpske pokrajine razmaženi i lenji kada vreme nije idealno.

Da krenemo od početka. Par sati pre početka koncerta na društvenim mrežama nas je dočekala vest da jedan od najavljenih bendova, beogradska sludge atrakcija, NULA neće svirati iz ne baš jasnih razloga. Ni do pisanja ovih redova nisam saznao pravi razlog izostanka ovog benda kojem sam se veoma radovao jer mi se njihov aktuelni album “So zemlje” poprilično dopao i hteo sam da ga overim i uživo. No, biće valjda prilike i za to uskoro… 


Svirku je otvorio trio MONOLITH što je bilo iznenađenje za mene, pošto znam da su četvorka, ali je pevač Ognjen preuzeo i posao basiste pa je postava skraćena za četvrtinu. Ognjen je oba posla obavio jako dobro, ali je gitarista Marko pokušao da mu ukrade šou jer je imao par virtuoznih gitarskih solo deonica koje su zaista bile bravurozne, u pojedinim delovima možda i nepotrebne jer je nekako pokvario taj retro / vintage šmek koji su Monolith doneli. Iako sam u nekim prethodnim razgovorima (nisam ih ranije gledao uživo) shvatio da su oni prvenstveno Black Sabbath-worship u njihovom zvuku se vrlo lako mogu pronaći i uticajji bendova kao što su Trouble, Pentagram, Orange Goblin i slični hard rock / doom bendovi ali i neki elementi dinosaurusa poput Rainbow ili Uriah Heep. Meni se to prilično dopalo jer su drugačiji od ostalih stoner / hard bendova upravo zato što je taj sound sa početka sedamdesetih godina prošlog veka izrazito prepoznatljiv. Odsvirali su ceo konceptualni debi album (na kojem će biti pet pesama od kojih će svaka predstavljati jednu etapu tuge) koji posle svih najava koje traju već jako dugo treba da izađe vrlo uskoro i jednu pesmu sa drugog albuma koji je takođe u pripremi. I on će biti konceptualan, kako su najavili, i u njemu će biti opisani sedam smrtnih grehova. 


Sledili su svetski, a naši, LEDNIK…Post metal čudovište koje zaslužuje svetsku karijeru svojim kvalitetom. Ne samo kvalitetom sviranja koja nije nimalo upitna, već i svojim jedinstvenim pristupom instrumentalnoj rok muzici. Dovoljno kvalitetni da ih bez ikakve griže savesti uporedim sa takvim veličinama kao što su Cult Of Luna ili Pelican. Sinoć su pružili oko 45 minuta vrhunskog muziciranja, čistih emocija i kaleidoskop vrlo različitih tonova, bukvalno od šapata do grmljavine. Muzička virtuoznost je ovde podređena timskom radu, ali zaista moram da izdvojim čoveka za bubnjevima, Edija Tokoša koji udaraljke koristi kao sredstvo pričanja priče, a ne samo držanja ritma kompozicija. Gitarski pasaži su prelepi, moćni i preteći, a bas deonice sve samo ne jednostavne. Lednik je jedan od retkih srpskih bendova koji može da stane rame uz rame sa svim perjanicama žanra koji sviraju u svetu. Da li će to svet primetiti, naravno da je veliko pitanje. Ali, čini mi se da je bend tu najmanje kriv... Svirali su i par novih pesama za koje su rekli da govore o čovekovom vraćanju u prirodu i njegovoj ulozi u istoj, ali ja sam i u njima osetio taj moćni, kosmički vajb i miris Univerzuma.


Slavljenici NORTHERN REVIVAL su, kako i spada, nastupili poslednji i opet, kako i dolikuje, najviše razgalili već raspoloženu publiku. Posle uvodnog instrumentala, gitaristi Aleksandru Rajiću, basisti Marku Vasiljevu i bubnjaru Željku Krstanoviću na sceni se pridružio i pevač Slobodan Pejčić. Predstavili su ceo novi album, “Modification” uz par poznatijih pesama sa starih izdanja. O novom albumu ću se (svakako pohvalno) izraziti u posebnom tekstu, vrlo uskoro, ali u ovim redovima ću samo dodati da je sigurno najbolji do sada, u diskografiji benda, iz razloga što je raznovrsniji, dinamičniji i prijemčiviji od starijeg materijala. Bend je vidno sazreo, usvirao se i oseti se hemija među članovima. Iako ubačeni u stoner žanr, Northern Revival u svom zvuku ima i elemente heavy, sludge i southern metala. Opet, bilo bi preterano reći da su N.R. samo metal bend. Pošto ne beže od eksperimentisanja sa zvukom, raznolikih tema u tekstovima I neobičnih rifova mora im se odati i neka vrsta priznanja na hrabrosti.

Verujem da je decenija postojanja Northern Revivala pravo vreme da se ovaj bend popne par stepenica više jer ima potencijal, samopouzdanje i harizmu da upravo to i uradi…

…Da rezimiramo, osim blagog ali očekivanog podbačaja u poseti zbog vremenskih (ne)prilika dobili smo sve što treba da se dobije na jednom rock koncertu – energiju, kvalitet i dobro raspoloženje. A šta vam treba više?

Zoran Popnovakov