Od kako su se vratili na turneju ovog maja, The National svira nekoliko novih pesama uživo, a jednu od njih grupa objavljuje i kao novi singl – u pitanju je „Weird Goodbies“. Singl nastavlja tradiciju saradnje Džastina Vernona (frontmen, autor, multinsturmentalista i pevač indie folk benda Bon Iver) sa bendom The National u studiju i na sceni.

The National - foto Josh Goleman
„Radi se o tome da otpustimo prošlost i krenemo dalje, a onda nas kasnije preplave predomišljanja“, kaže o pesmi pevač The National-a Matt Berninger, koja takođe sadrži gudače Londonskog savremenog orkestra (London Contemporary Orchestra) u orkestraciji Bryce-a Dessner-a iz The National.

O procesu stvaranja singla, Aaron Dessner kaže: „’Weird Goodbyes’ je bila jedna od prvih novih pesama koje smo napravili. Zloupotrebio sam ritam mašine, kao i obično, i naleteo na ovaj ritam koji mi se zaglavio u glavi - osećao sam se kao nešto što samo Brajan (Bryan Devendorf bubnjar The National) može prirodno da odsvira. Sagradili smo pesmu oko takta. Metova (Matt Berninger – vokal The National) melodija i reči delovale su tako elegantno i dirljivo od početka - tugujući za gubitkom nevinosti i motivacije, držeći se sećanja i osećanja koja neizbežno izmiču i tuge koju svi trpimo u čudnim oproštajima.”

Dessner takođe objašnjava kako je Bon Iver bio predstavljen na numeri: „Nekako sam mogao da čujem glas i srce našeg prijatelja Džastina (Justin Vernon) u ovoj pesmi od početka. Poslali smo mu materijal, to ga je dirnulo – i pevao je sa Metom tako snažno.”