"Muva", film Kurta Nojmana iz 1958. u kojem je glumio izuzetni Vinsent Prajs, Dejvid Kronenberg je obožavao.

Posle snimljene adaptacije horora Stivena Kinga "Mrtva zona", Dejvid je stekao reputaciju ozbiljnog režisera. To mu je donelo veći budžet za snimanje filmova, pa je odlučio da upravo "Muva" bude njegov sledeći film, rimejk... Glavna misao vodilja i ono što je Kroneberga oduvek fasciniralo je transformacija ljudskog bića izazvana naučnim eksperimentom, bazirana uglavnom na fizičkim manifestacijama. 

Dejvid je izjavio:

"Nikad se ne bavim neljudskim. Uvek govorim o ljudskim bićima koji su sukobljeni sa drugim ljudskim bićima. Da bi se napravio film, mora se voleti ono o čemu taj film govori i, kao u "Muvi", ja se bavim ljudima, a ne muvama... Kada sam prvi put gledao film sa Vinsentom Prajsom, još kao dete, rekao sam sebi: Ali, zašto je uništio tu prelepu mašinu, samo zato što je napravila glupu grešku? Nauka je sredstvo koje može da na čudesan način prikaže i ono što se na spoljašnjosti čoveka ne primeti, a nalazi se u njegovom oklopu..."

Dejvida je oduvek fascinirala unutrašnjost ljudskog tela, pa se i u filmu pojavljuje u ulozi ulozi ginekologa. "Uvek zaboravljamo da ljude, pored vidljivog dela tela, čine i unutrašnji organi koji imaju sopstvenu estetiku."

Čovek je mnogo više od njegove spoljašnjosti, a od toga da li ćemo mu se diviti ili ćemo ga se gaditi, kratak je put...

Tatjana Smiljanić