Nula je jedan od bendova koji pratimo od njegovih početaka. Svoj rad su započeli pre skoro deset godina kao Nola, tribjut sastava Down. Tribjut sastavi imaju lakši put do slušalaca ali takav status ne daje priliku ni za kakav napredak. Kakva je uopšte perspektiva takvog sastava, koji je njegov smisao?

Momci su ovo na vreme shvatili, promenili jedno slovo u nazivu benda i krenuli težim ali ispravnijim i iskrenijim putem. Iskrenijim pre svega prema sebi. Jer, ipak im je bilo važnije da kažu nešto svoje od toga da prežvakavaju tuđe reči, ma koliko ih voleli ili osećali.

Život u Srbiji je dovoljno „Down“ da se sličnim muzičkim izrazom mogu reći lični problemi i pitanja koja nameće život na ovim prostorima.

I krenuli su lagano, najpre sa demo snimkom od dve numere, potom EP-jem „Kenoma“ koji su se oba pojavili u vidu kasetnih izdanja. Posebno EP je dobio i međunarodne reakcije zahvaljujući Black Bow Records koji je „pogurao“ ovo izdanje na međunarodnoj sceni. „Kenoma“ je doživeo i svoje vinilno izdanje u okviru splita sa beogradskim sladž sastavom In From the Cold.

U ovoj fazi bend kreće da predstavlja i animirane spotove (za numere „Silazak u prah“, „Iza vela“ i „Seme“) koji će na neki način postati njihov zaštitni znak. Već godinama traje saradnja sa Mihajlom Dragašem i ako se ne varam, jedan od video radova je čak osvojio i neku od nagrada. 

Došlo je vreme i za prvi dugosvirajući album. Bend ga je najavio još 2018. u intervjuu za naš sajt. U njemu govore o sedam novih pesama koje su spremne. Ne znam koliko su se stvari promenile od tada jer „So zemlje“ donosi šest numera u oko 50-ak minuta. Koliko te pesme liče na ove današnje, da li su uopšte iste, nije ni važno. Prošle su četiri godine i možda je i bolje što smo ovoliko čekali. Jer „So zemlje“ predstavlja Nulu u svom definitivno najzrelijem izdanju. Ovaj album je u svakom smislu kilometrima daleko od prvog demo snimka i zaista je uživanje gledati kako se bend vremenom menjao i napredovao.

Svakodnevnica nam je dovoljno inspirativna. To vam je eufemizam za izazovna, teška i neizvesna. Plodno tlo za brojna egizstencijalna pitanja. Lična i univerzalna. Nula ih na ovom albumu postavlja. Direktna i diskretna. Daje ti priliku da i sam razmisliš i daš smisao svemu. No Nula nudi i neke odgovore. Pogotovu u poslednje dve numere kada album dostiže svoj vrhunac. Izlaz postoji, spas postoji. Oba su u tebi.

Sladž, dum i post metal su se prirodno nadovezali kao muzički izraz na teme kojima se Nula bavi. Muzčki gledano, ovaj bend će biti zanimljiv fanovima sastava poput Crowbar, Isis, Neurosis, Cathedral ali zašto ne i fanovima stonera i grandža.

Finalni utisak? Nula je, poput broja čije ime nosi, ovim albumom ispisala pun krug, zaokružila priču i konačno sazrela.

Miloš Pavlović