Buka za odabranu publiku: Lednik i Methadone SkiesSviđa ti se? Javi ostalima!

Upekli početak jula donosi nam više nego raznovrsnu ponudu događaja, od manjih okupljanja, do velikih bina (pozdrav za kolege koji su otišli na Blokstok i Mount of Artan, čekamo i vaše impresije!). Razumljivo je, stoga, što je večerašnju zgodu u Fabrici posetila relativno mala publika, ali u svakom smislu odabrana.

Pre svega, vid instrumentalne (između ostalog) post rock i post metal muzike kakav neguju dva večerašnja benda i nije namenjen za privlačenje šire populacije, već je potpuno orijentisan na ličnu ekspresiju i duševno oslobađanje. Ako se i zalomi da nastupe pred velikim brojem ljudi, lako je uočiti nevericu, pa čak i negodovanje većeg dela mase kojoj ovakav izraz svakako i nije namenjen. Ponekad je lepše videti dvocifren broj posvećene publike koja zaista ceni ono što se nudi, nego dve trećine smorene mase. A večeras su i publika i bendovi i te kako bili na visini zadatka, čemu je doprinela i donekle opuštena atmosfera, bez trnaca i tenzija.

Domaći znanci, Lednik, koji su otvorili događaj, ovim nastupom zatvaraju sezonu živih svirki do zime jer, po sopstvenim rečima, žele da se koncentrišu na stvaranje novog materijala i dodatno usavršavanje postojećeg. U poverenju, takođe proveravaju da li će ih se publika uželeti u međuvremenu. Obzirom da je u pitanju ozbiljna i uigrana ekipa, a što se i večeras dalo videti, stavljam ruku na srce da će novi materijal jednako da impresionira kao dosadašnji, te da znamo šta da očekujemo i nećemo se pokajati.

Gosti iz Temišvara, Methadone Skies, nastavljaju i zaključuju događaj u istom ritmu i senzibilitetu. Post metal gruvanje odnosi sve pred sobom, a dotad uzdržana publika približava se na čak jedan metar od bine. Mihai (bas gitara), Alexandru i Casian (gitare) te Flavius (bubnjevi) su ekipa čiji senzibilitet pokreće čak i najukočenije post rock ljušture. Sudeći po oduševljenim reakcijama u publici, mislim da će ovi momci i ubuduće biti rado viđeni gosti kod nas. Ovo im je treće i verovatno najbolje gostovanje.

“Lito ide, mala”, ide i sezona koncerata, uživajmo dok možemo, makar i na ovako ''malim'' događajima. Treba ceniti svačiji iskren trud, pogotovo ako finalni proizvod svaki put oduva publiku, kao što je ovde bio slučaj.

Na kraju, pogledajte i galeriju fotografija. Klik ili svajp (ako gledaš sa telefona) i uživaj.

Methadone Skies, Lednik @ SKCNS, Novi Sad, 1.7.2022.

tekst i fotografije Mihajlo JankovićSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva