Upekli početak jula donosi nam više nego raznovrsnu ponudu događaja, od manjih okupljanja, do velikih bina (pozdrav za kolege koji su otišli na Blokstok i Mount of Artan, čekamo i vaše impresije!). Razumljivo je, stoga, što je večerašnju zgodu u Fabrici posetila relativno mala publika, ali u svakom smislu odabrana.

Pre svega, vid instrumentalne (između ostalog) post rock i post metal muzike kakav neguju dva večerašnja benda i nije namenjen za privlačenje šire populacije, već je potpuno orijentisan na ličnu ekspresiju i duševno oslobađanje. Ako se i zalomi da nastupe pred velikim brojem ljudi, lako je uočiti nevericu, pa čak i negodovanje većeg dela mase kojoj ovakav izraz svakako i nije namenjen. Ponekad je lepše videti dvocifren broj posvećene publike koja zaista ceni ono što se nudi, nego dve trećine smorene mase. A večeras su i publika i bendovi i te kako bili na visini zadatka, čemu je doprinela i donekle opuštena atmosfera, bez trnaca i tenzija.

Domaći znanci, Lednik, koji su otvorili događaj, ovim nastupom zatvaraju sezonu živih svirki do zime jer, po sopstvenim rečima, žele da se koncentrišu na stvaranje novog materijala i dodatno usavršavanje postojećeg. U poverenju, takođe proveravaju da li će ih se publika uželeti u međuvremenu. Obzirom da je u pitanju ozbiljna i uigrana ekipa, a što se i večeras dalo videti, stavljam ruku na srce da će novi materijal jednako da impresionira kao dosadašnji, te da znamo šta da očekujemo i nećemo se pokajati.

Gosti iz Temišvara, Methadone Skies, nastavljaju i zaključuju događaj u istom ritmu i senzibilitetu. Post metal gruvanje odnosi sve pred sobom, a dotad uzdržana publika približava se na čak jedan metar od bine. Mihai (bas gitara), Alexandru i Casian (gitare) te Flavius (bubnjevi) su ekipa čiji senzibilitet pokreće čak i najukočenije post rock ljušture. Sudeći po oduševljenim reakcijama u publici, mislim da će ovi momci i ubuduće biti rado viđeni gosti kod nas. Ovo im je treće i verovatno najbolje gostovanje.

“Lito ide, mala”, ide i sezona koncerata, uživajmo dok možemo, makar i na ovako ''malim'' događajima. Treba ceniti svačiji iskren trud, pogotovo ako finalni proizvod svaki put oduva publiku, kao što je ovde bio slučaj.

Na kraju, pogledajte i galeriju fotografija. Klik ili svajp (ako gledaš sa telefona) i uživaj.

Methadone Skies, Lednik @ SKCNS, Novi Sad, 1.7.2022.

tekst i fotografije Mihajlo Janković