Sutra moram da upalim svetlo je video singl koji najavljuje sedmi album Jesenjeg Orkestra pod nazivom "Je l' da da da? Da da da". Ceo album će biti objavljen kada centrala Jesenjeg Orkestra proceni da je pogodan trenutak. Za sad je dovoljno znati da najslikovitiji opis albuma glasi - podzemni kabare koji je po rečima Daniela Kovača i podnaslov albuma.

- Ima nešto što te klavirske songove vuče ka atmosferi berlinskih kabarea u eri pre drugog svetskog rata. Sada smo u novom ratu u Evropi. Imamo i album koji opisuje to stanje. Kurt Vonegat bi rekao: "Tako ti je to.", kaže Daniel u izjavi za naš sajt.

Muzičari koji su svirali na pesmi i albumu su Filip Đurović (bubnjevi i udaraljke), Ivan Čkonjević (dronovi i zvučni pejzaži), Daniel Kovač (klaviri, klavijature i glas), Petar Stevanović (klavijature i vokali), Olga Petrović (vokali) i Vuk Stevanović (vokali).

Pesme su snimane na raznim lokacijama - u stanu pijaniskinje Marine Džukljev, u Kineskoj četvrti u Novom Sadu, u studiju Mirijevski venac u Mirijevu i studiju Krokodil u Pančevu. 

O tome kako je osmišljen i kako je nastajao ovaj album Daniel kaže sledeće:

- Album "Je l' da da da? Da da da" je koncipiran na tome da se iz pesama izbace gitare, basevi i ostali instrumenti na kojima se ton pravi okidanjem žice. Praktično, da se očisti od rokenrol instrumentarijuma. To je značilo da je muzika bila napisana na klavijaturama ili klaviru umesto na gitari. Takvo ograničenje je dovelo do nešto drugačijih rešenja u arhitekturi pesama, drugačijim akordima i melodijskim linijama.

Već dugo vremena sarađujem i sviram sa muzičarima koji rade na novosadskoj eksperimentalnoj sceni. Dopada mi se što su oni prešli granicu pop muzike i više se ne vraćaju na nju. Ivan Čkonjević i Filip Đurović su stari članovi Jesenjeg Orkestra, bili su tu kada smo snimali album Folklor, a i nastupali smo kao trio ne više koncerata. Oni su pesmama doneli teksturu, dronove, ozvučene objekte (Ivan je na nekim pesmama grebao po šper ploči stvarajući zvuk!) koji sačinjavaju pejzaž pesama, ali i vrlo snažan i autoritativan ritam. Pesme objedinjuje stroga i mračna atmosfera.

Poslednji sastojak albuma su prateći vokali koje je dala ekipa iz studija Krokodil u Pančevu. Naime, Krokodil je mesto u kome stvara bend Ljubičice čiji su članovi dali svoje glasove kako bi se sve upotpunilo. U Krokodilu je album i produkciono dovršen.

Kao prvi spot-singl odabrana je pesma Sutra moram da upalim svetlo koja je omaž Češkoj umetničkoj grupi B.K.S. i njihovom performansu Ikebane.

Video je snimljen juna 2019. godine u Novom Sadu uz učešće i saradnju istaknutih umetnika Lidije Krnjajić, Dragane Dubljević, Nenada Mikalačkog, Mihajla Vujasina, Lune Jovanovič i Ivana Čkonjevića.

Daniel otkriva o čemu govore pesma i spot:

- Sutra moram da upalim svetlo je pesma o tome kada postaneš svestan problema u kojem si uronjen. Svakodnevica je bez izlaza. Ako to uočiš, onda možeš makar da poželiš da odeš iz nje. Da mrak napustiš time što ćeš upaliti svetlo. Možda ne odmah. Sutra.

Video spot je omaž radovima češke avangardne umetničke grup B.K.S. Ta skraćenica prevedeno znači Biće Kraj Sveta. Oni su se, između ostalog, bavili performansima u javnom prostoru. Jedan od performansa je bio da se nakite suvim cvećem i granjem, zapale cigaretu, stanu među neko drveće i glume žive ikebane. Tačno to smo uradili u Novom Sadu i snimili. Od tih snimaka - eto spota za pesmu.

Pogledajmo...