Frakhtal je nastao rane 2017. kao ideja tri drugara iz srednje škole, sa ciljem da prave instrumentalnu muziku. Svoj zvuk su izgradili kroz jammovanje, eksperimentisanje sa efektima i povlačenje inspiracije od bendova iz post i progressive rok žanrova. Prvi put su stupili na binu u 2019. kada su počeli da nastupaju na novosadskoj sceni sa prijateljskim bendovima iz sličnih žanrova. Najznačajnija svirka iz ovog perioda je bila promocija albuma "Celestial Monuments" benda Lednik, gde su nastupali kao predgrupa zajedno sa bendom Lazar. Na tim svirkama su počeli da menjaju pesme i oblikuju svoj prvi EP, koji se u jeku pandemije produžio i izrastao u trajanje albuma. Na leto 2021. ulaze u studio i snimaju album "Plima", koji je izašao 10. Aprila 2022.

Kada ste napravili bend, koja je vaša želja bila i kakav smisao on ima? Šta to vama znači a šta bi trebalo slušaocima?

Sam koncept benda je nastao u razgovoru između nas trojice, još pre nego što smo počeli sa probama. Ideja je bila svirati instrumentalni rok sa dinamikom i žanrovskom slobodom koja nam je nedostajala u mnogim instrumentalnim albumima, kao i u bendovima u kojima smo svirali ranije. Nismo hteli da zvučimo kao rok bend kojem je neko samo izbrisao vokale iz pesme, već smo se igrali sa idejom "šta se sve može uraditi bez pevača?" Tu ideju nameravamo da istražimo do kraja.

Za nas je značenje jednostavno – eskperiment i sloboda izraza. Isto tako su i slušaoci dobrodošli da tumače naše pesme kako god žele. U tome je lepota instrumentalne muzike.

Motivi i filozofija benda...

Da stvorimo nešto iskreno i autentično, zatim da to predstavimo na bini kroz glasna pojačala.

U kojoj meri vam je ovaj bend nekakva spona sa društvom i način komunikacije sa istim, u kolikoj vaše lično ispucavanje energije i lično pražnjenje?

Definitivno preovladava ovo drugo. Nastali smo iz jake želje da stvaramo na određeni način, tako da je to lično pražnjenje u prvom planu. Čak i kada smo u periodu kad ne spremamo svirku i ne pišemo nov materijal, volimo da se redovno nađemo na probi. Dođe nam kao dobro druženje i terapija kroz živu svirku.

Koliko je teško okupiti ljude i održati ih zajedno u jednoj ovakvoj priči?

Veoma je teško. Ja smatram da smo imali dosta sreće jer smo se našli još u srednjoj i prirodno srasli kao muzičari. Iz iskustva sa sviranjem u drugim bendovima, znam koliko je naporno tražiti članove i sklapati bend sa ljudima koji nisu do kraja "kliknuli" ni kao prijatelji, ni kao bendovske kolege. Mi nekim čudom jesmo, i mnogo sam zahvalan na tome.

Problemi sa kojima se suočavate kao bend...

…su problemi sa kojima se suočava svaki "underground" bend. Mi ne radimo ovo zbog novca i uspeha, ono što nam zapravo svima fali je platforma. Internet je riznica bendova i zaluđenika za underground muzikom i stvarno smo oduševljeni podrškom koju smo dobili od drugarskih bendova, blogova, zinova, internet radija, youtube kanala, itd. ali to ne menja činjenicu da je Novi Sad osakaćen što se tiče prostora i prilika za svirke.

Tu je i činjenica da nismo više srednjoškolci i da sad imamo životne obaveze koje treba izbalansirati sa hobijima ali ne damo se, ako mogu drugi, možemo i mi.

Kome i u kojoj prilici biste pustili vaš bend?

Onima koji vole instrumentalnu muziku i onima koji još ne znaju da je vole, idealno kroz neko veliko ozvučenje.