Bez ikakvih najava, prekjuče je svet saznao za novu supergrupu sačinjenu uglavnom od članova legendarnih bendova iz grunge ere.

Foto: Mike Hipple
Bivši basista Nirvane Krist Novoselić udružio se s bubnjarom Metom Kameronom koji je svirao u grupama Pearl Jam i Soundgarden i gitaristkinjom Kim Tajil iz Soundgardena kako bi osnovali novi bend pod nazivom 3rd Secret. Njima trojici bendu se pridružio i gitarista Buba Dupre iz hardcore benda Void, kao i pvačice Džilijan Rej iz Novoselićeve grupe Giants in the Trees i Dženifer Džonson.

Bez ikakve pompe, prekjuče je bend izdao prvi, eponimni album sa 11 pesama, za čiju je produkciju između ostalih bio zadužen još jedan veteran grunge zvuka s početka 90-ih Jack Endino, koji je radio na albumu Nirvane “Bleach”. Veći deo pesama na albumu napisali su Novoselić i Kameron.

Zanimljivo, album je izdan samostalno, bez podrške diskografskih kuća i trenutno je dostupan samo za digitalnu kupovinu na Amazonu i stream putem Spotifyja i YouTubea.

Album delimično ima veze sa zvukom kakav su Novoselić, Cameron i Thayil gajili u svojim matičnim bendovima, ali većina materijala je akustične prirode, a tamo gde ima rifa, upečatljive pevačice povlače priču u smeru žestokog, ali melodičnog i pomalo setnog alt-focka, rocka i grungea.