Sludge i post metal bend Nula predstavio je novi liriks video/singl "Iza vela'' u režiji i animaciji nagrađivanog vizualnog umetnika Mihajla Dragaša. Ovaj singl najavljuje predstojeći album "So zemlje", koji uskoro izlazi za Geenger Records.

Udruženi oko zajedničkih muzičkih i životnih eskapizama, momci iz benda pokušavaju da, po sopstvenim rečima, "izraz egzistencijalne strepnje sublimiraju kroz podjenako groznu, prljavu, ali i introvertnu i katarzičnu muziku, namenjenu da slušaoca baci u atmosferu klaustrofobičnog beznađa, ali i da mu usmeri pažnju ka linijama bekstva i preporoda."

Šta sve to zapravo znači reći će nam Milan Vićić, gitarista benda. O samom singlu, albumu i njihovom značenju kaže sledeće:

- Album "So zemlje", čiji je ova numera prvi singl, nenamerno je u procesu nastanka zadobio oblik priče, nekakve kolektivno-podsvesne epske drame. Ova priča se odvijala u kolektivnoj nesvesti benda i uvek se ispoljavala isključivo sublimirano, bez ikakvog osvrtanja na njeno značenje gotovo do samog kraja. Značenje pesma je dobila tek u širem kontekstu nekih lajtmotiva i idejnih niti koje se provlače kroz čitav album "So zemlje".

Tako "Iza vela" predstavlja nešto poput početka osvešćivanja kosmičke odgovornosti individue i njene prve slutnje da igra ulogu samoobnavljajuće i večito samoobmanute žrtve, uloge na koju je osuđena u ovako uređenom dramskom univerzumu.

"Iza vela" donosi šumove daleke stvarnosti, praćene katarzom razotkrivanja, prisiljavanjem na buljenje u golotinju mesnatosti i trivijalnosti spoljašnjeg, koje se mora prevazići i nadići kako bi pažnja ostala usmerena, prikovana na ispunjenje uloge bezimene soli zemlje, koja zemlju hrani i zemlju napaja, a u zemlji je samo da strada, i čini to sa voljom i smirenjem, svesna svoje krajnje uloge, zaključuje Vićić.


Bend Nula osnovan je krajem 2013. godine. Ono što je prvobitno bilo zamišljeno kao Down cover grupa postepeno prerasta u autorski bend. Stilska opredeljenja Nule su tekstovi na srpskom i beskompromisno "robovanje" gruvu. Tematika tekstova ide od ličnih ka univerzalnim temama i pitanjima.

Diskografija benda pruža sliku logične evolucije: od prvog demo snimka (izdatog 2015. za kuću Grim Reaper records kao kasetno izdanje), preko EP-ja Kenoma (digitalno izdanje za Black Bow records 2017. i split 12'' vinil sa beogradskim bendom In From The Cold za Ammonite, Grom i Geenger Records) do albuma So zemlje.

Nula gaji i nastavlja tradiciju najistaknutijih bendova post, sludge i doom metal orijentacije, poput Down, Crowbar, Neurosis, Cathedral, Yob itd.