Nil Gejmen je britanski pisac koji je najpopularniji po bogatim fantazijskim pričama protkanim mračnim humorom, a koji je prvi zvanični autorski pečat dao biografskoj priči o bendu Duran Duran.

Svoj uvod u svet fantastike imao je kroz saradnju sa ilustratorom Dejvom Mekinom kroz rad na grafičkom romanu Violent Cases, a što je kasnije donelo mnoge popularne romane i popularni stripski serijal The Sandman. Time je postao deo DC stripske revolucije i stekao fanove različitih godina, piše Gardijan a premosi Siti magazin.

A ono po čemu je najprepoznatljiviji su romani American Gods (i njegov nastavak Anansi Boys), Neverwhere, Stardust, Coraline, The Graveyard Book, The Ocean at the End of the Lane, kao i čuvena saradnja sa Terijem Pračetom Good Omens. Višestruko je nagrađivani autor, koji se više puta predstavio i zbirkom priča i koji i dalje nastavlja da oduševljava ljude širom sveta.

Kada se radi o pisanju, on ima da poruči sledeće:
  1. Pišite.
  2. Stavljajte na papir reč po reč. Pronađite onu pravu i zapišite je.
  3. Završite ono što pišete. Šta god treba da uradite kako biste to završili, završite ga.
  4. Ostavite to po strani. Čitajte ga kao da ga nikad pre toga niste čitali. Pokažite sve prijateljima čije mišljenje cenite i koji vole takav tip pisanih dela.
  5. Upamtite, kada vam ljudi kažu da nešto nije u redu ili da im se ne sviđa, oni su skoro uvek u pravu. Kada vam kažu šta im tačno smeta i kako da ga popravite, skoro nikad nisu u pravu.
  6. Popravite to. Zapamtite, pre ili kasnije, pre nego što dođe do savršenog oblika, moraćete to da pustite i nastavite sa pisanjem naredneg dela. Perfekcija je kao jurenje horizonta. Nastavite da se krećete.
  7. Smejte se sopstvenim vicevima.
  8. Glavno pravilo pisanja je da ako to radite sa dovoljno uverenja i samopouzdanja, dozvoljeno vam je da radite šta hoćete. (To može da bude i pravilo za život kao i za pisanje, ali je definitivno pravilo za pisanje.) Zato pišite svoju priču onako kako mora da bude napisana. Pišite je iskreno i ispričajte najbolje što umete. Nisam siguran da postoje još neka pravila. Bar ne ona koja su važna.