foto: Strahinja Rupnjak
Nikola Vranjković objavio je na jutjubu novu pesmu „Kad tuga pobedi bes", svoj prvi studijski rad nakon hvaljenog albuma "Veronautika" (2017). Ova pesma ujedno najavljuje i predstojeći EP sa četiri pesme.

Gitaristi i pevaču Vranjkoviću u pesmi gostuje Dragutin Jakovljević, gitarista Galije poznat po radu sa Sergejom Ćetkovićem i brojnim drugima, a spot za „Kad tuga pobedi bes“, koji svedeno prikazuje kamene zidove, temelje i ostatke naselja uz obalu i delimično potopljene, režirao je Milan Panić.

Vranjković je još krajem 2020. godine najavljivao da radi na novoj pesmi „Kada tuga pobedi bes“ koja se potom mogla čuti na jutjubu kao snimak sa nekoliko prošlogodišnjih koncerata.

Lagana, gorko setna, životnoispitujuća Vranjkovićeva pesma, između ostalog, donosi i stihove "te male oči ne prepoznaju rat, a rat je počeo sam od sebe", kao i "nema vremena za Bog zna šta, posle toliko niskih udaraca, slamke i pojasevi svud oko nas, ali njih vide oni što traže spas", uz konstataciju "sve što je propalo, možda je moralo...".