U iščekivanju ekranizacije, Čarobna knjiga je odlučila da nas počasti pravom poslasticom savremenog stripa – prvim tomom serijala Y: Poslednji muškarac. U planu je ukupno pet tomova. 

Y

Neobičan naziv serijala Y nakon svega nekoliko strana postaje jasan. Svi sisari sa Y hromozomom na planeti Zemlji naprasno gube život u isto vreme. Razlog nije poznat, ali je evidentno da muških jedinki na planeti naizgled više nema. Kažem naizgled, jer priča prati glavnog lika Jorika, kao i njegovog kućnog ljubimca, majmuna po imenu Ampersand (naziv za logogram &).

Jorik i Ampersand su iz nepoznatog razloga preživeli ovu “seču knezova” i spremaju se za put pun neizvesnosti, opasnosti, nasilja i bola.

BEZ MUŠKARACA

Vrlo jasno se postavlja svetski scenario gde nema više ko da popuni teške fizičke poslove, pretežno muške pozicije (državni vrh, viši menadžment, vojska, vazduhoplovstvo itd). Sve je okrenuto naopačke, i žene se snalaze kako znaju i umeju. Na daleke destinacije se putuje uglavnom vozom (jer nema ko da leti), ženski zatvori su raspušteni jer ne bi mogli da se održe zbog nedostatka hrane, električna energija je retkost jer retko ko zna da održava elektrane, a novac više nema vrednost već se kao valuta koriste hrana, piće i ostale potrepštine.

Kao što to obično u životu biva, najglasnije i najnasilnije grupacije diktiraju dalji tok života i duha vremena, pa tako imamo i grupaciju Amazonki – ekstremnih feministkinja (u popularnom govoru feminacistkinja) koje na sve načine pokušavaju da izbrišu postojanje muškaraca iz istorije. Uništavaju sve što su (pretežno) muškarci stvorili, gone i ubijaju svaku ženu koja iskazuje tugu što muškarci više ne postoje, a svaka žena koja im se priključi dobija benefit u vidu hrane i pića. Amazonke su ujedno i glavne antagonistkinje u Y; slučajno saznaju za postojanje Jorika i Ampersanda, i prate ih duž cele Amerike sa namerom da istrebe poslednje muške jedinke.

ULOGA ŽENA

Neko bi možda pomislio da Y svojom postavkom ismeva ženski rod, naročito pojavom Amazonki koje su naizgled karikatura današnjih ekstremnih feministkinja. Ja bih rekao da ovo nije slučaj, već su scenarista Brajan i ilustratorka Pira (da, žena) pokušali da osmisle i prikažu što realniji scenario ukoliko bi muškarci naprasno nestali sa planete. Imamo ekstremne pokrete (koji već postoje danas s tim što u ovom scenariju postaju još ekstremniji), odsustvo nekih esencijalnih profesija kojima su vladali uglavnom muškarci (otvoreno za diskusiju zašto je to tako, ali tako je), kao i čitav novi sistem vrednosti i duh vremena koji se adaptira na situaciju.

Ko je svet napravio ovakvim i zašto ga je napravio takvim u prvom tomu ostaje nepoznato, iako postoje neke naznake, i polako “ljuštimo” čitavu priču i saznajemo nove stvari od stranice do stranice.

ZAKLJUČAK

Y je odličan i realan primer “šta bi bilo kad bi bilo” scenarija. Uz to, poigrava se idejom kojom se obično ne bi smelo poigravati, ako uzmemo u obzir današnji duh vremena i kulturu koji su prema malo kontroverznijim temama zaista nemilosrdni.

Vrlo smelim i direktnim narativom, “pitkom” i detaljnom ilustracijom, Y je gromoglasno ušao u klasike modernog stripa. Iskreno se radujem drugom tomu.

Dušan Prvački