Nakon nekog vremena konačno sam dočekao jedan vikend gde mogu da se posvetim čitanju za svoju dušu, pa između desetina knjiga "na čekanju", odabrah Sašinu za ovo subotnje popodne.

Nevelika obimom, ali kontrast beše u poruci. Emociji. Ne onoj koja lomi srce i izaziva bol. Ovo je emocija koja nas podseća na ogorčenost koju svi skrivamo u sebi, ovo je retrospektiva svega što smo živeli poslednjih 30 godina. Oni koji su imali "sreću" da se rode 70ih, to iskustvo su intenzivnije proživeli.

Novela "Veteran" je centralna priča ove zbirke pored koje se nalaze još dve kratke priče, na neki način kao uvod i kao zaključak postavljene.

U središnjem delu pratimo sudbinu momka iz palanačke porodice čestitih ljudi koje najlepše godine provodi po ratištima širom bivše države skupljajući čemer koji će ga pritiskati čitavog života. Kroz redove autor sugestivno pokušava da nas podseti na prave životne vrednosti, na značaj čestitosti i poštenja, ljubavi prema bližnjem i poštovanju i privrženosti porodici. Saznajemo neka autentična iskustva iz prve ruke proživljena kojima nas autor vozi po sopstvenoj, ali i na neki način našoj prošlosti.

Iako nevelika, ova knjiga ima svoj značaj, a autor njome pokazuje književni potencijal. Sa dna kace je izvučeno mnogo mulja i kao što rekoh kada sam dobio knjigu, na prvu loptu ovo je sa dna kace po sred face. Bez ulepšavanja. Bez podilaženja. Bez želje da se prećuti. E baš zato poželite da pročitate. Od mene podrška i preporuka.

Borislav Kosanović