Moj muž je zbirka kratkih priča o nezadovoljstvu iz ugla supruge. To nezadovoljstvo može biti proizvod brojnih faktora – sopstvenih grešaka, nesigurnosti, krize srednjih godina, socio-ekonomskog stanja, pa čak i tog čuvenog patrijarhata na koji naslov ove knjige upućuje, ali se ne drži nužno njega i često iznenađuje. 

MUŠKARCI SU SA ZEMLJE, A ŽENE SU TAKOĐE SA ZEMLJE

Rumena Bužanovska uspeva da u svega nekoliko kratkih priča pobije onu čuvenu “Muškarci su sa Marsa, a žene sa Venere” koju je još 1992. uspostavio Džon Grej. Kada čujete naslov Moj muž, već možete da vidite pred sobom scene gde muškarci praktikuju emotivno zlostavljanje, nemar, preljubu – i dok, istini za volju, neke od priča sadrže ove motive, postoje priče u kojima nije sve tako crno ili belo. Bužanovska pravi hrabar korak i neretko postavlja žene u pozicije gde su one na mračnijem spektru, a muškarci na svetlijem, ali i obratno – nekad čak i u istoj priči. Da se odmah razumemo, Bužanovska nikada ne krivi žrtvu, ali žrtve u ovim pričama nisu uvek nužno žene.

Moj muž nije samo jedan muž, već su to muževi različitih shvatanja, načina odrastanja i odnosa prema porodici, a isto tako su u svakoj priči različite žene naratorke koje nam govore o svojim muževima i osećanjima.

NEPOUZDANI NARATOR

Mnogo volim da čitam romane i priče u kojima je narator nepouzdan i previše subjektivan (da, čitajte Točak vremena). Ovakva tehnika pripovedanja dodaje potpuno novu psihološku dimenziju svakoj priči i tera nas da se stavimo u svačije cipele, ne samo onoga koji pripoveda, u ovom slučaju isključivo žena. Tako u Mom mužu imamo priče gde su muževi emotivni zlostavljači, preljubnici, toksične glave porodice, mrzitelji žena, ali takođe imamo i žene , glavne naratorke, koje su mrziteljke muževa i roditelja, preljubnice, zlostavljači dece, ali skoro nikada ne polaze od sebe, isto kao ni muževi o kojima pričaju.

ZAKLJUČAK

Moj muž nas svojim različitim kratkim pričama o porodičnim i partnerskim odnosima poziva da se spustimo na Zemlju, i da ne tražimo objašnjenja naših nezadovoljstava u kosmosu.

Ove priče ne opravdavaju nijedan potez niti jednu suprotstavljenu stranu, već nam pokazuju da obe strane mogu biti podjednako sive, iz podjednako sivih razloga, ali često upućuju i na ozbiljne probleme u strukturi modernog društva koji se mogu rešiti samo zajedničkim snagama.

Dušan Prvački