foto: Vukašin Šoć

Pre nekoliko dana, sada već legendarni novosadski grajndkor bend NOMINAL ABUSE je izbacio live video “After Values Have Vanished”. U pitanju je snimak njihovog nastupa u CK13 održanog pre skoro ravno 10 godina, 30.3.2012. i to je jedan od njhovih poslednjih nastupa. 

Iako bend nije aktivan od 2013. i dalje se prepričava energija sa njihovih koncerata. Bend je prestao sa radom na vrhuncu svoje kreativnosti tako da ovaj snimak beleži najbolje izdanje benda.

- Nominal Abuse je u periodu od 2009 do 2013 radio punom parom. Objava albuma, nastupanje na festivalima kao Metalcamp, Obscene Extreme. U tom periodu smo radili na novom albumu sa novim bubnjarem (Zoltan Šimon). Poslednji naš nastup je bio u Pragu 2013. i nakon njega neočekivano došlo do prekida rada benda, kaže za Helly Cherry Nikola Anđelić, vokal benda.

Na naše pitanje da li je objavljivanje ovog snimka možda najava nekog novog okupljanja ili makar "opipavanje pulsa" publike Nikola objašnjava:

- Vrlo dobro pitanje na koje ni sami nismo znali odgovor kada nas je rad oko video i audio materijala opet spojio kao prijatelje.

Iza nas je ostao nesnimljen album i oproštajni koncert. U to ime taj poslednji nastup u Novom Sadu je izdat kao oficijalni live album i video snimak. Sve to je realizovao naš basista Filip Vlatković

Tokom procesa smo razgovarali o mogućnosti i načinu kako da izdamo album to jest tih 8 neobjavljenih pesama. Recimo, prva pesma 'doomsday cult'' sa ''After the Values have Vanished' je deo neobjavljenog materijala. Ideja je da se završi album i eventualno do dva/tri nastupa u to ime. Kad će do toga doći, ne znamo. Bend neće nastaviti dalje sa radom, zaključuje Nikola.

U opisu ovog izdanja na bendkempu stoji: "Ponovo otkrivanje ovog audio-vizuelnog snimka vratiće vas u posebno, nešto bolje i drugačije vreme za (novosadsku) andergraund scenu i učiniti da poželite da se vratite deceniju ranije i ovo (ponovo) doživite." I zaista je tako. Pogledajte i poslušajte.