Efrim Manuel Menuck za vreme nastupa Godspeed You! Black Emperor, foto: Justin Lynham

Početkom meseca, navodno su na internet procurele debi trake sastava Godspeed You! Black Emperor iz 1993. godine. “All Lights Fucked on the Hairy Amp Drooling“, pojavila se online, a u skladu sa svojom politikom iz Constellation Records su odbili komentarisati istinitost snimka.

Ipak, kako Mulj javlja, Efrim Manuel Menuck iz benda je progovorio — i objavio album na streaming servisima (s izuzetkom Spotifyja). U intervjuu za podcast Vish Khanna Kreative Kontrol, Menuck, koji je kasetu snimio uglavnom sam pre formiranja benda, sugerisao je da curenje nije sasvim dobrodošlo. Međutim, nakon što je čuo prvih 10 sekundi, prepoznao je njegovu autentičnost i odlučio objaviti zvaničnu verziju.

Menuck je govorio o snimanju trake 1993. za prijatelje i prodaji samo nekoliko primeraka na nastupu u kanadskom gradu Monctonu.

Nakon što je osnovao Godspeed You! Black Emperor, postojeći snimci mu se nisu svideli, delimično zato što su snimljeni u “teškim vremenima”. U istom razgovoru Menuck je priznao da je “nešto stvarno zajebano u vezi ovog snimanja kasete za 12 prijatelja, koja 30 godina kasnije završi na YouTubeu”. Bez obzira na to, kaže, sretan je što ljudi mogu da čuju snimak — čak i ako to “nije Godspeed koji poznaju”. 

Poslušajte i procenite sami...