Sećanje na Amon Din



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Najznačajniji valjevski (ali i mnogo šire) hevi predstavnik (uža odrednica death metal) je svakako grupa Amon Din. Na ideju o formiranju grupe dolaze braća Šarčević (Nebojša i Saša) negde startom devedesetih, odlučni već tada u nameri pisanja isključivo autorskih stvari.

Tako su već 1993. obelodanili svoju prvu pesmu “Destiny” koja će se naći i na njihovom prvom albumu “Dinamoneyezed” nešto kasnije. U onom originalnom ili izvornom sastavu zaduženja su išla od Nebojše Starčevića na solo gitari, Saše Šarčevića kao vokala, Nenada Lazića na bas gitari, Ivana Petrovića na gitari do Boška Rankovića za bubnjevima. 

Amon Din 1995., fotografija preuzeta sa fejsbuk stranice benda
Probe su održavane po svim dostupnim prostorima, vežbali su gde su stigli sa dosta posvećenosti, potkovani ambicioznošću i željom da predstave svoj autorski rad. 1995. beleže svoj prvi nastup u valjesvkom Domu JNA gde je grupa premijerno izvela i već pomenutu autorsku Destiny, da bi potom usledili nastupi po okolnim gradovima poput Užica i Kosjerića, ali i u Čačku, Kraljevu i Beogradu.

Kada se radi o personalnim promenama, već 1997. godine Ivana Petrovića menja Nikola Rajevac, a zvuk grupe je upotpunjen klavijaturama koje je svirao Dejan Radovanović, koga ubrzo potom menja Tatjana Tanja Radić.

Neumorni Nebojša Šarčević je nastavio rad na autorskim stvarima. Prve demo snimke su i napravili u Valjevu. Početkom 1999. u beogradskom studiju Kazablanka snimili su i prvi album “Dinamoeyezed” koji je 2000. objavljen pod okriljem diskografske kuće Butcher Sound (samo kasetno izdanje) da bi Walk Records objavio izdanje na CD-u. Na tom albumu su se našle stvari Rising Sun, Psycho Manifest, Into The Mirror, Little Shit, Destiny, Grasping At Shadows, Umbra, Blue Tomb, I Love You, In Dread Of Insanity i The King Of Din Amon. CD kao bonus sadrži i pesmu “Nebeska Srbija”. Iako naslov sugeriše, pesma nema nacionalistički predznak.

Promocija tog albuma je naravno krenula od Valjeva, a imajući u vidu tadašnju složenu društveno-političku situaciju, izostala je očekivana promotivna turneja po Srbiji.

Odmah po okončanju snimanja prvog albuma, Nenada Lazića na bas gitari menja Saša Stefanović. Na mestu klavijaturiste Tatjanu Tanju Radić menja Boris Novaković.

Svirke po Srbiji su nastavljene, a pod značajnje se podvodi balkanska turneja 2005. godine sa poljskom grupom Vader. U Barutani su u ulozi predgrupe nastupili na koncertu Paula Di Anna. Sa holandskom grupom Sinister nastupaju u beogradskom Domu omladine, zatim u Novom Sadu, a u Sarajevu i Sofiji ponovno nastupaju sa Vaderom.

I pored očiglednog zahutavanja čitave priče, bend nije ostao imun na personalne promene. Već 2006. umesto Rajevca na mesto gitariste dolazi Dušan Vučićević, koji preuzima i ulogu pevača. U tom period kroz grupu prolaze Rodoljub Mihajlov basista i vokal, Milan Dobrisavljević gitarista, Čeda Paunović klavijaturista te Miloš Batoćanin koji daje svoj pun doprinos u kreiranju nekoliko autorskih pesama benda. Moramo pomenuti i Igora Mikića klavijaturistu i na koncu Davida Diepolda bubnjara iz grupe Promised Land.

U kragujevačkom studiju Češnjak, kod Vuje 2006. snimaju i drugi album naslovljen “Where The Dreams No Longer Exist” koji će biti objavljen pod etiketom francuske diskografske kuće Manitou Music/Pervade Records 2008. Mastering za ovaj album urađen je u studiju Pow na Floridi, u produkciji Juana Punchy Gonzalesa. Album su snimili u sastavu Nebojša Starčević, Saša Šarčević, Nikola Rajevac i Damir Adžić. Na ovom su se našle Doom of The Centuries, Where The Dream No Longer Exist, Murder Begins, When The Sky Is Bleeding, Beast Of Nihilism, Ime i krv, Abysmal Ignorance, Sleeples Demise, Of Cadavers and Scum i stvar Zavet sa kojom zatvaraju ovo izdanje. 

Amon Din 2008., fotografija preuzeta sa fejsbuk stranice benda
Usledila je i evropska turneja sa grupom NILE, a svirali su u Budimpešti, Bukureštu, Bratislavi, Beogradu, Beču, Sofiji, Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, Bolonji, Marselju…U narednom periodu su delili binu sa značajnim svetskim imenima kao što su Kreator, Slayer, Morbid Angel, Soul Fly, Testament, Nile, Vader, Obituary, Unleashed, Amorphis, Grave i drugim.

Tokom druge dekade trećeg milenijuma, koncertne aktivnosti sastava Amon Din jenjavaju iz objektivnih, porodičnih i radnih obaveza članova grupe, tako da dolazi do postepenog gašenja možda i najznačajnije death metal grupe na našim prostorima. Nebojša Starčević i dalje piše, priprema materijal za treći album, živi i radi u Valjevu kao i većina članova koji su prošli kroz grupu. Uveliko razmišljaju na temu makar jednog povratničkog koncerta.

Živko Ivković




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva