Spider-Man, Iron Man, X-Men, Daredevil, Hulk, The Avengers i Fantastic Four samo su neki od brojnih strip superjunaka koje je Sten Li osmislio (samostalno ili s kreativnim partnerima) radeći za Marvel Comics. A zahvaljujući brojnim cameo ulogama u Marvelovim filmovima bio je – i još uvek je, čak i nakon smrti – glas i lice stripova u popularnoj kulturi.

Autor Deni Fingerot napisao je prvu potpunu biografiju Stena Lija kroz koju uverljivo objašnjava sva njegova postignuća, ali ne ignoriše i kontroverze koje su ga pratile celi život: je li bio neverovatno inovativni autor kakav se nikada pre nije pojavio u svetu stripa ili je bio netalentovani srećković koji je jedino znao preuzimati zasluge za tuđi posao?

Kako bi nas proveo kroz dosad neistražena područja ispod površinskog sloja Leejevog života i karijere, Fingerot na gotovo 350 stranica praćenih fotografijama analizira svaki njegov potez, u čemu mu pomažu i ekskluzivni intervjui sa samim Stenom Lijem, njegovim saradnicima, kolegama, rođacima, prijateljima, ali i protivnicima.

Sveobuhvatna i višedimenzionalna, biografija Stena Lija (koju je za naš region izdao Rockmark) pruža celovitu sliku na obe strane medalje čoveka koji je promenio shvatanje čitavog sveta oko toga šta je superjunak i kako se treba pričati priča.