Muzički publicista Žikica Simić autor je kultnih emisija „Tajanstveni voz”, „Dole na uglu” i „Neonska duga”, a u svojoj dugoj karijeri između ostalih pisao je recenzije i druge članke za Pop/Rock, Ritam, Vreme zabave, XZ i Danas. Dobitnik je nagrade „Tanja Petrović” za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti za 2014. godinu. Žikica je naš današnji gost rubrike „Kako sam postao” i dajemo mu reč...

foto: Iva Tanacković
Ovo je moj današnji izbor. Da sam pisao juče bilo bi drugačije. Isto bi bila i kad bi sutra odgovarao. Sve je to promenljivo. Dok sam ovo radio palo mi je na pamet da su možda, u mom slučaju, radio, bioskop, gramofon, knjiga, biblioteka, fudbalsko igralište možda i važniji od konkretnih sadržaja.

Bendovi, muzičari i albumi


Danas, 1. novembra 2021. godine u rano jutro, mi se čini da su pesme „As Tears Go By“, „Mr. You’re Better Man Than I“ i „The Door You Closed To Me“ imale formativni uticaj u mom slučaju.

Na početku adolescencije su mi otkrile nove, za mene nepoznate emocije. Postao sam doživotni ovisnik od tog dela afektivnog spektra. Kao zlehudi narkoman tragao sam i tragam za njima.

Inače te pesme sam našao na b-stranama hit singlova The Rolling Stonesa, The Yardbirdsa i The Box Topsa.

Reditelji i filmovi


Tri francuska filma izranjaju iz sećanja: „ŽacaŽan-Pjer Melvila, „Vreli asfaltKloda Sotea i „AvaturistiRobera Enrika. Fina, delikatna smeša gubitništva i odmetništva se nalazi u njima. Naravno i galski, gamenski šarm personifikovan u likovima koje tumače Alen Delon, Žan-Pol Belmondo i Lino Ventura.

Stripovi


Korto Malteze koji sedi na verandi neke krčme izgubljene u južnoameričkim bespućima i „glumi za nevidljivu publiku“ je, za mene, ultimativni strip prizor.

Kao i Krcko koji sa svojim ortacima - vidrom i gavranom - vodi rat protiv Antracita.

Erotski naboj koji nosi „Indijansko letoMila Manare je takođe nezaobilazni deo moje beskrajne ljubavi prema stripu.

Pisci i knjige


Zli dusi“, „Putovanje nakraj noći“, „Satantango“. Fjodor Mihajlovič, Selin i Laslo Krasnahorkai. Teške, mučne, pesimistične, mizantropske knjige, a istovremeno lepe i zavodljive. Ljudska priroda se ogleda u njima.

Kad su cvetale tikveDragoslava Mihailovića takođe. Bokserski šampion, ultimativni antiheroj, u sukobu sa sobom, svetom i istorijom, u ambijentu velegradske periferije.

Događaji


Položeni prijemni ispit za studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu i ulazak kragujevačkog Radničkog u Prvu fudbalsku ligu. Oba događaja su se zbila u leto 1969. godine. Oni su mi pokazala da može da se pobedi iako utakmica nikad nije ravnopravna.

Papa was a rodeo/Mama was a rock’n’roll band“, Stephin Merritt
____