Čin porođaja je jedan od najčudesnijih događaja u prirodi, u isto vreme ispunjen i velikim nabojem pozitivne energije koja se uzdiže do neslućene sreće i radosti, ali i količinom strepnje i iščekivanja koja se ne može uporediti ni sa čim drugim na svetu. Međutim, u holivudskoj fabrici snova čin dolaska na svet novog ljudskog (ili neljudskog) bića često zna da bude predmet neozbiljne šale, ozbiljnog horora, ali je vrlo retko kada realistično prikazan. Ovo su samo neki od najluđih filmskih porođaja kojih smo se setili.


1. Devet meseci (Nine months 1995)

Ako vam je partner neodlučni i detinjasti Hju Grant, a doktor ruski emigrant koji se zanesvešćuje na sliku anestezione igle i pritom izgleda kao Robin Vilijams, onda vam porođaj sigurne neće proći kao po loju. Međutim, ako skupite dovoljno snage i zadržite poverenje u svog muža, on će vas iznenaditi pribranošću u ključnim trenucima, a vaša vera u ljubav kojom ćete obasuti dete pomoći će vam da pregurate čin gotovo sami (porodilja: Džulijen Mur).

2. Knocked up (2007)

Zatrudneli ste u najnezgodnijem trenutku po vašu karijeru i životne planove. Međutim, nepobedivi materinski instinkt i ljubav koja raste u vama zajedno sa detetom pobediće sva iskušenja na putu do porođajne sale, od kojih je najveće činjenica da je budući otac vašeg deteta Set Rogan, neumorni duvač marihuane i lezilebović poganog jezika i osetljivosti na vašu nežnu žensku prirodu poput šmirgle. Međutim, i pored svih problema i svojevrsnog cirkusa u koji će se sam porođaj pretvoriti, iznenadićete se koliko zajedničko dete može da zbliži dva nespojiva partnera (porodilja: Ketrin Hajgl).

3. Muva 1 i 2 (The Fly 1986, 1989)

Nezgodno je kada ste zaljubljeni u genijalnog naučnika a još nezgodnije kada je taj naučnik izabrao da eksperimnetiše sa teleportom u koji se slučajno zavukla i jedna muva. Komplikacija nastaje kada se on pretvara u čudnu mešavinu muvo-čoveka a vi zatrudneli sa njim u naletu strasti. To je okosnica radnje filma „Muva“ u kome možemo da vidimo nevesele vizije porođaja bebe-muve, međutim sam porođaj desiće se tek u drugom delu filma i, naravno, u skladu sa odlikama ovog žanra biće vrlo gromorozan i ispunjen vrištećom agonijom (porodilja: Džina Dejvis, koja u drugom delu filma ostaje skrivena)

4. Rozmerina beba (Rosemary’s baby 1968)

Jadna Rozmeri, sve što je ikada želela bio je voljeni muž i porodica koju će osnovati s njim u njujorškom domu. Međutim, ono što je dobila bilo je više nego što je mogla da podnese. Dok ju je sekta satanista priprema da postane Mefistofelova majka, film se više koncentriše na Rozmerinu trudnoću i slutnju zla koje se oko njega ispreda nego na sam porođaj, međutim možemo da naslutimo da rođenje sotonske bebe i ne može da bude nikakav piknik (porodilja: Mija Farou).

5. 8 putnik (Alien 1979)

Način na koji je smrtonosna vanzemaljska rasa rešila da se razmnožava teško pada posadi Nostroma koja u jednom momentu mora da prisustvuje jednom od najstrašnijih filmskih porođaja. Astronaut Kejn (Džon Hurt) biva napadnut od strane nepoznatog vanzemaljskog oblika života. I baš kada se činilo da se oporavio od napada i da se vratio u normalu, nastupa smrtonosni porođaj iz njegovih grudi. Tuđin izlazi na filmsku scenu trijumfalno u jednom od najstrašnijih porođaja kome ćete ikada prisustvovati na filmu, pogotovo ako film gledate prvi put i uopšte ne slutite šta će se upravo dogoditi (porodilja: Džon Hurt).

6. Junior (1994)

Evo filma koji apsurdnim zapletom pokušava da ospori ženama njihovo prirodom dato pravo da budu majke. I to nikako drugačije nego što će u trudnoću da uvali ikonu mačo filma Arnolda Švarcenegera. Ako se ne sećate filma Junior iz 1994. godine, to je zato što je izuzetno loš i retko repriziran, a ideja da i muškarci mogu da nose dete i da detetu svega treba malo više prostora glupa je koliko i sama ideja da ovaj film treba snimiti. Neko je računao na to da će izvor humora poteći upravo iz apsurdne postavke, međutim ideja je ostala upravo samo to – apsurdna, a sam porođaj protekao je kao i bilo koji drugi filmski, uz mnogo znoja i mnogo finalnog olakšanja (porodilja: Arnold Švarceneger).

7. Gremilini (1984)

Mali Gizmo je gremlin koga usvaja tipična američka porodica. Osim što ne bi smeo da bude hranjen posle ponoći, Gizmo je izuzetno osetljiv i na polivanje vodom. Sreća te se tako ne može zatrudneti u stvarnom svetu, jer bi bazeni bili preplavljeni akušerima, ali Gizmo upravo tako postaje majka (ili otac) desetinama svojih potomaka koji izleću iz njega kao meci. S obzirom na to da je Gizmo izuzetno simpatično stvorenjce, taj porođaj deluje vrlo bolno i uznemirujuće, pogotovo što smo sigurni da mu je teško pao, ne samo zato što je dobio konkurenciju već i zbog toga što su njegovi potomci sve sami gremlinski delinkventi koji će zagorčati život svima (porodilja: Gremlin Gizmo).

8. Ljudi u crnom (Men in black 1998)

Ako već treba da se porodite na nepoznatoj planeti na kojoj ste se slučajno obreli, dobro je da vas porodi neko kvalifikovaniji od Vila Smita, međutim ako ste već zaglavili s njim potrudite se da mu što više otežate njegov prvi vanzemaljski porođaj, što znači da treba da ispalite svoj sluzavi plod direktno njemu u glavu. Rezultat će biti vrlo zadovoljavajuć (porodilja: Nepoznato vanzemaljsko stvorenje).

Slobodan Novokmet