Rekionijevo odbrojavanje do pada meteora na Dilanov svet otpočinje ovom pričom, o kojoj iskreno ne znam šta da mislim. Priča sama po sebi ne predstavlja ništa izuzetno, ali moglo bi se reći da je vrlo upadljivo kako njom makar počinje - videćemo kakve će biti ostale - vrhunac uredničke vizije koja je obeležila epizode DD od "Dubokog svemira" naovamo.

Istini za volju, stiče se utisak da je Rekioni izgubio strpljenje za svoju publiku i da je suptilne nagoveštaje o istinskoj prirodi užasa u ovom broju odvrnuo na 11, bezmalo natrljavajući čitaocu na nos ne samo šta će čitati u narednim storijama, već i šta je čitao sve do sada.

Istini za volju, donekle sam na njegovoj strani - prava čudovišta jesu ljudi, a pravi užas jeste svakodnevica - međutim, reklo bi se da Rekioni nije uspeo da za svog vakta promeni Dilanov svet u dovoljnoj meri da bi čitaoce uvukao u savremeni koncept urbane fantastike, čemu je očito težio.

Obilje popkulturnih referenci dodatno muti vodu, jer kada se u stripu pojave dve-tri po epizodi, to je zgodna alatka za zbližavanjem sa čitaocem, pošto pretpostavljamo, je li, da će prosečnom čitaocu DD takođe biti bitni Pink Flojd, recimo, ili AC/DC (kao u slučaju ove priče) - ali u storiji pred nama te reference vrište s bezmalo svake stranice, toliko da vlada potpuni popkulturni šum. No, istini za volju, možda je scenarista i urednik upravo to i hteo da postigne.

Videćemo šta će biti. Na kraju krajeva, ko od nas nije bar jednom poželeo da padne meteor i sve ode bestraga.

4*

Ivan Jovanović Nightflier