Domu omladine, Kragujevac, 27. avgust 2021.

Pre nego što sam se upustio u promociju sopstvenog fanzina i projekta, valjalo je overiti posetu šumadijskom kraju i kvalitetnom svirkom, u kultnom prostoru.

U tu svrhu je poslužio Memorijalni rok festival „Ludi Rakun“, četvrti po redu, koji se održao u letnjoj bašti Doma omladine. Festival je posvećen Luki Krstiću, pevaču i basisti kragujevačkog benda „The Evil One“, koji je izgubio život u saobraćajnoj nesreći na ostrvu Kos, gde je radio kao instruktor ronjenja, 30. avgusta 2016.godine, kako stoji u saopštenju.

Dva mlada i perspektivna benda, domaćini ogrezli u stoner, Zyrion i nova generacija beogradskih drekavaca Chemical Tomb su maestralno otvorili veče, dok su starije i legendarne kajle Motorcharge i Zvoncekova Bilježnica pokazali da stara garda ne posustaje. Publike je bilo poprilično, pun prostor, uprkos i kratkotrajnoj kiši. 

foto: Slavoljub Radojević
Verujem da sve svima diže kosa na glavi kad neko pomene stoner rock, ali Zyrion su lukavo stavili odrednicu "eksperimentalni" i toga se i drže. Energije im ne manjka, već sada vladaju materijom i verujem da će biti još bolji, a u prilog tome ide i činjenica da su objavljeni na YT kanalu Stoned Meadow of Doom, koji ne prašta prosečnost - dakle, momci su na pravom mestu i u pravo vreme. Zaista mi se svidelo njihovo viđenje stoner rocka, sa kratkim post-grunge uplivima, ali ima tu i psychedelic rock-a, čista svirka kao suza. Pride, giitarista i pevač me mnogo podseća na Stua iz benda King Gizzard and the Lizard Wizard, a vrlo dobro znate šta mislim o njima. 

foto: Slavoljub Radojević
Mlađahni Beograđani Chemical Tomb su zaposeli binu, vrišteći, uz ogromnu količinu energije i standardnog crossover thrash-a, koji nikad ne omane. Iako su poznati i po tome što su učestvovali na "ilegalnoj" svirci ispod Brankovog mosta, ne praštaju ni svojim instrumentima, a ni pevač svom glasu. Evidentan je uticaj NadimaČa u njihovom radu, što je zaista lepo i čuti i videti, a navedenom bendu to može poslužiti samo na čast. Pored monstruozno i bolesno dobrog gitarskog rada, ja sam zaista oduševljen kada vidim da se radi o mlađim ljudima i da peglaju po gitari kao besni - nijedna rupa u riffovima, melodiji, sve pod konac, a i ostatak benda nije posustao ni na tren. Žestoko i bez kompromisa. U mojim očima imaju OGROMAN PLUS zbog izvedbe "Drobiću ti kičmu". Ima nade i hoću da ih čujem u Subotici! 

foto: Slavoljub Radojević
Iako za sebe tvrde da su rock'n'roll bend, Motorcharge je pošteno i žešće otprašio svoj set. Slušao sam ranije njihove pesme, ali sam sada sklopio potpunu sliku i njihov zvuk bih okarakterisao kao da je neko iz zajebancije ubacio Dickinsona u Motorhead - što zapravo i nije daleko od istine, jer njihov visokooktanski zvuk, uz nenormalnu ritam-sekciju i još luđe obožavatelje zaista vredi čuti, jer riffovi piče kao na traci. Nađite mi čoveka koji ne voli Motorhead, a i ako ne voli da ne zna nijednu pesmu, a da se usudi zvati rokerom/metalcem ili pankerom. Kragujevačka varijanta je podjednako dobra, što se mene tiče.

foto: Slavoljub Radojević
Malo je reći da sam zapravo bio ushićen zbog prilike da čujem Zvoncekovu Bilježnicu uživo, jedan od meni omiljenih bendova, koji me je zaintrigirao da se dam u potragu za biserima srpskog andergraunda, pre skoro 20 godina. Ta potraga i dalje traje. Pride, ranije sam imao čast da uradim i intervju sa Tozzom u okviru počivšeg fanzina Princip! Normalno, tu je bio i Vuja iz original postave, kog takođe ne treba predstavljati posebno i imao sam tu čast da ih upoznam obojicu, popričam kratko sa njima i predam im po primerak Librariona. Zahvaljujem im se na potpisima na kasetama prva dva albuma Zvonceka i na upućenim rečima!

foto: Daniel Tikvicki

Njihov nastup nije bio ništa manje energičan, zaređali su se i hitovi, čini mi se i sa novijeg albuma (kog sam, zapravo, recenzirao), čak sam se usudio da uđem u šutku manjeg intenziteta nego što je bila prilikom nastupa CT i Motorcharge-a - ipak sam i ja mladić u godinama, pride ćorav bez naočara. Normalno, kada je krenula moja omiljena pesma "Aluvijalne ravni", tek onda me puklo redovno i shvatio sam zašto ih i dalje slušam i volim.

Odličan početak vikenda, a i ostatku boga mi ništa nije manjkalo.

Daniel Tikvicki