Doba žetve persone Lijama Nisona, u svoj punoći svoje grube i nemilosrdne očinske akcione figure, polako se bliži kraju još jednim naslovom koji deluje kao ona poslednja kap koja se iscedila iz nekada punodajuće česme koja je šikljala slične naslove žestokim kapacitetom. 

Ice road već pokazuje znake očiglednog umora ideje da je Nison neprikosnoveni akcioni heroj, što ne mora da bude ništa loše i što Lijama može usmeriti ka nešto suzdržanijim i kontemplativnijim ulogama u nastavku karijere.

Ali zasada smo i dalje tu gde smo, a to je jedan osrednjebudžetni tenzični akcioni triler snimljen za Netfliks, a ponešto i internacionalne bioskope, koji još uvek jaše na Lijamovoj neporecivoj harizmi iako ga ne stavlja u ulogu i protagonizam tipičnog akcionog junaka.

Film je zapravo više organizovan kao jedan spasilačka misija, dakle kao survajvl triler koji se jednim svojim delom odvija na brutalnom ledenom terenu. Da je bilo više sluha, priča o tome kako s koca i konpaca sklepana ekipa vozača kamiona, među kojima i Lijam sa bratom koji pati od postraumatskog sindroma, treba da preveze neku bušilačku opremu do rudnika gde je zarobljeno 20-ak rudara i kojima svakog sata ističe kiseonik, mogla je da bude upravo samo to – jedan opaki i cinični triler borbe sa vremenom i prirodnim nedaćama koji bi dobar deo svog filmskog DNK bazirao na neponovljivom klasiku Nadnica za strah iz 1955, tj. njegovom podjedanko dobrom američkom sabratu – filmu Sorcerer iz 1977. godine.

Međutim, očigledno nemajući poverenja u to da sama sudbina, led, sneg i sat koji otkucava mogu da budu dovoljan nerijatelj, scenarista i reditelj ubacili su u film i ljudski faktor kao ometajući, te se druga polovina filma pretvara u neku verziju Umri muški sa sve Lijamovom rečenicom „Ovo je postalo lično!“ Od tog trenutka film postaje pomalo blesav, iako ne smanjuje intenzitet nedaća koje se dešavaju na ekranu i koje su začudo vrlo dinamične i na momente zanimljive.

Iako je Ice rod jedan od očigledno poslednjih kilavih pokušaja da se unovči Lijamov postTaken imidž akcionog heroja, može se gledati kao jedan solidan survajver triler koji neće ništa specijalno promeniti u okosnicma žanra, ali koji lepo kombinuje elemente Nadnice za strah i Ice road truckers-a u simbiozi jednog netipičnog i svakako dinamičnog akcionog filma u kome Lijam nije samo kulisa tipičnog heroja već manje-više običan čovek sa svakodnevnim problemima.

Slobodan Novokmet