Neumorni Martin Skorseze odlučio je da za ovaj filmski projekat napusti društvo lokalnih gangstera i mafijaša i uputi se tamo gde su pravi kriminalci – na Vol Strit. Kao predložak koristio je hit biografski roman bivšeg brokera na berzi Džordana Belforta i svog stalnog kolaboratora u poslednjih deset godina – Leonarda Dikaprija. Zajedno, u petoj saradnji, snimili su jedan dimaničan, razuzdan, duhovit i opominjuć film. 

„The Wolf of Wall street“ prati vrtoglavi uspon u berzanskom svetu mladog i ambicioznog Džordana Belforta, od kraha berze 1987. i skromnih početaka u maloj berzanskoj firmi koja trguje sitnim akcijama do vlasnika sopstvene kompanije i čoveka koji zarađuje milion dolara nedeljno. Naravno, tako vrtoglav finansijski uspeh, koji se bukvalno desio preko noći, nije bio popločan striktno zakonskim radnjama, te će se Džordan i njegova kompanija uskoro naći pod budnim okom FBI-ja. Međutim, najveća prepreka Džordanovom uspehu jeste on sam, njegov karakter i razuzdani, gotovo nekontrolisano samodestruktivni način života koji ga uvlači u slatki pakao gotovo svakog zamislivog greha – droge, alkohola, seksa sa prostitutkama, još droge … i još seksa.

Skorseze odlučuje da nam priču o usponu i padu jednog ambicioznog, samozadovoljnog i gordog brokera dočara kroz vizuelno bogat film koji je koncipiran kao crna komedija, a zapravo je satira američkog sna. Takav pomalo vedriji pristup inače ozbiljnoj temi, pun slika raskoši, scena neumorih bahanalija i različitih malverzacija i mahinacija trebalo je da osigura gledalište priči koja je zapravo daleko od vedre i pozitivne. Skorseze se umesto psihologizacije glavnog lika, motiva koji ga vuku i pokreću koncentrisao na raskalašni i nekontrolisano destruktivni život junaka, želeći da uputi jasnu poruku o tome kako pohlepa, gordost i, na kraju, glupost i razuzdanost mogu da koštaju čoveka ne samo materijalnog nego i duše. Nikada jasnije na filmu nije kroz lik Džordana Belforda progovorila poruka „Prestani dok si još u dobitku“. Američki san u viziji Martina Skorsezea jeste jedna površna i pozlaćena slika lažnog sjaja ispod koga se krije nesigurnost, nesreća, glupost i nekontrolisana bahatost. Novac je lažni oslonac u životima ovih pseudoljudi koji su bez njega prazne vreće bez smisla i pojma, a s njim još veći gubitnici koji nemaju u sebi ničeg humanog, ljudskog i čovečnog. Međutim, iako je poruka filma o tome kako gordost, pohlepa i lako stečeno bogatstvo jesu jedna tempirana bomba do samouništenja, Skorseze izbegava ili zaboravlja da nam dočara moralnu katarzu glavnog lika. Ima li pouke u svemu tome ili je sve bilo uzalud?

Film karakteriše patentirana Skorsezeova brzina, fluidnost, iskričava dinamičnost, a odluka da se glavni lik obraća naracijom direktno publici doneta je očigledno da bi se održao nekakav dijalog između filma i knjiškog predloška. Radnja je tanka i razvučena i dobrih sat vremena od tri koliko traje film, pratimo scene dionizijskih orgijanja u raznim pozama, međutim razigrana hemija glavnih junaka ne dozvoljava nam da skrenemo pogled s ekrana. Scene masovne histerije glavnih junaka jasno i očigledno pokazuju koliko je novac jak i stimulativan afrodizijak za kompletno ludilo. Leonardo Dikaprio izgara koliko je to u njegovoj moći da nam dočara lik šarmantnog, destruktivnog i pohlepnog Džordana koristeći u svojoj glumi kompilaciju nekoliko likova iz svoje dosadašnje karijere, dok se Skorseze trudi da prema njemu ne pokaže ni trunku poštovanja bivajući nemilosrdniji nego ikada pre toga. Sasvim solidan posao odrađuje i Džona Hil u ulozi njegovog partnera „u zločinu“, a u kraćoj sporednoj ulozi videćemo i Metjua Mekonahija kao Džordanovog prvog šefa i čoveka koji ga je „navukao“ na dolar. U komičnoj roli najzad ćemo posle kraće pauze videti i Žana Dužardena, dobitnika Oskara za film „The Artist“.

Na kraju, možemo u šali reći da je Skorseze najzad, posle dosta „pokušaja“, snimio film o „pravim“ kriminalcima Amerike i svetskog poretka, gramzivim, izopačenim, iskvarenim berzanskim mešetarima kojima je svet samo novac, koji su od momenta kad su ušlu u finansijsku arenu dušu, srce i emocije ostavili negde na kantaru manjih vrednosti. „The Wolf of Wall street“ je film koji će vas zabaviti, nasmejati, šokirati, na momente i naterati da se zagrcnete, ali najviše opomenuti da uspeh u životu treba prihvatiti pokorno, skromno i bojažljivo, i da nikada ne treba zaboraviti svoju ljudsku stranu bez obzira na to kroz kakva iskušenja nas život nagoni.

Slobodan Novokmet