Održan četvrti po redu Palanački Dunav fest



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Četvrto izdanje Palanačkog Dunav festa (PDF) održano je u dvorištu Gradskog muzeja u Bačkoj Palanci 24. i 25. jula 2021. godine.


Subotu, 24. jul, obeležio je nastup Dečjeg hora KC “Zvonce”, kao i nastupi bendova Nemi pesnik i Van Gogh.

Ovo zanimljivo veče koje će mnogima ostati u pamćenju što zbog atmosfere, što zbog emocija izazvanih hitovima koji su se orili dvorištem Gradskog muzeja, otvorili su članovi Dečjeg hora KC “Zvonce” pesmom “Ima neka tajna veza”. U pratnji tri muzičara i starijih koleginica i kolege, otpevali su niz pesama sa repertoara Đorđa Balaševića, Zdravka Čolića, Ekatarine Velike i drugih.

Novosadski bend Nemi pesnik predstavio se publici pesmama sa prvog albuma “Slobodna volja”, ali su nesebično podelili sa Bačkopalančanima i pesme koje spremaju za drugi album. Njihove pesme “Koliko si luda” i “Minimalac” vladaju top listama Radio Beograda 202, a to ne čudi nimalo kada se uživo oseti energija koju prenose kroz svoj nastup.

Za kraj prve večeri na binu je izašao Van Gogh i odmah izazvao ovacije i oduševljenje. Đule je komunicirao sa publikom i osvajao izjavama poput: “Mi smo od vas krali stihove dok ste spavali, sad vam ih vraćamo”. Bend koji ima karijeru dugu 35 godina i pregršt hitova koji su horski pevani te večeri, izazvao je lavinu emocija kod publike koja je bila svih uzrasta. Novije generacije upoznavale su se sa opusom benda, a starije jedva dočekale da čuju svoje omiljene stihove. Za kraj je odsvirana pesma “Anđele, moj brate” koju je Đule posvetio svim svojim kolegama muzičarima koji su preminuli usled posledica korone.

Usledio je odmor do nedelje uveče kada su nastupali bendovi koji iziskuju udobnu obuću za skakanje, mnogo kondicije i spremnost na beskompromisno praćenje onoga što se dešava na bini. Početak je zbog iznenadne kiše bio odložen oko sat vremena, ali program nije pretrpeo izmene.

Za žestok start u nedelju bio je zadužen SMF koji se kao i publika uželeo žive svirke nakon više od godinu dana pauze te su svoje vreme iskoristili da dokažu da su bend koji postoji da bi svirao na koncertima. I da su bend koji uprkos godinama i dalje ozbiljno “praši”. Napravili su “ludaru” kako su i obećali u svojoj video najavi festivala.

Atmosfera se zahuktala uz Township Rebellion - Rage Against The Machine tribute koji su tokom sat vremena odsvirali najveće RATM hitove, a vrhunac večeri bio je kada je na binu izašao Iskaz iz Pančeva. Ova dva benda su napravila i “uletanje” jedni drugima na binu i zajednički su otpevali nekoliko pesama.

Township Rebellion zvuči odlično, a vokal Milana Jakića dosta je sličan vokalu pevača Zack de la Rocha što doživljaj podiže na realističniji nivo. Verovatno nećemo biti u prilici da RATM čujemo uživo, ali ovaj bend dostojno prati priču.

Iskaz je svirao i na prvom Palanačkom Dunav festu i publika uvek tačno zna šta od njih može da očekuje, a to je mnogo energije, skakanja, vrela atmosfera, mnogo znoja i pojačano lučenje hormona sreće. Kao poslednji bend na četvrtom izdanju Palanačkog Dunav festa mogli biste pomisliti da su imali težak zadatak da animiraju publiku da izdrži još malo, ali naprotiv, publika je već na prvoj numeri krenula da skače kao da se ništa pre toga nije dešavalo. Pružili su preko sat vremena fantastičnog provoda, a bili su pozvani i na bis. Kako drugačije?

Opuštanje publike i nešto mirnije đuskanje usledilo je uz DJ El Ninjo i dvojac Peryz&Daave. Svojim setovima ova tri momka su fino zaokružila četvrti PDF i zadržala one najupornije do kraja festivala uprkos tome što je sledio radni dan.

Publika je bila oduševljena prostorom koji je odabran za festival, a to je ove godine prvi put bilo dvorište Gradskog muzeja.




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva