Nik Kejv o inspiraciji: “Najvažnije je sesti za sto i samo krenuti pisati”Sviđa ti se? Javi ostalima!


Nik Kejv podelio je sa fanovima nekoliko misli o procesu pisanja, o ulozi inspiracije i objasnio zašto je bavljenje muzikom posao kao i svaki drugi. Na njegovoj web stranici Red Hand Files, obožavaoci su Kejva pitali kako nalazi inspiraciju.

“Oduvek sam duboko poštovao autore koji grade pesme kao da grade sto – sve je na svom mestu”, napisao je obožavalac iz Kanade. “Mislite li da je važnije pronaći inspiraciju ili se baciti na posao i pisanje”? Drugi je jednostavno pitao: “Kakav je osećaj napisati pesmu?” Kao odgovor, Kejv je objasnio:

– I ja izuzetno cenim muzičare koji se prema svom zanatu odnose kao prema poslu i nisu zavisni od naleta inspiracije – jer ja sam jedan od takvih. Kao i ostali zaposleni ljudi – mi jednostavno radimo svoj posao. Ne pada nam na pamet da prestanemo s radom samo zato što nam se ne radi ili nismo u pravom raspoloženju. Mi odrađujemo svoje sate kao i svi ostali. Najvažniji zadatak u mom danu je jednostavno sesti za sto i uzeti olovku. Bez ovog osnovnog čina ne bih mogao da se nazovemi kantautorom, jer mi inspiracija za pesme dolazi u preblagim tragovima da bih mogao da je percipiram, osim ako nisam već spreman da je dočekam i obradim. Inspiracija nije najavljena trubama, već šapatom, a dolazi samo kad sam ja na svom radnom mestu.

Na drugom mestu u pismu, Kejv je otkrio kako se oseća ‘nemoćnim da predvidi ishod sedenja za stolom dok radi na tekstovima ili muzici’:

– Jako se često osećamo napušteno: lišeni domišljatosti i ičega vrednog za pokazati. Ipak, nekih dana sve ide glatko. Jednom kad smo potpuno prepušteni mašti, događaju se svakakve neobjašnjive stvari, Vreme teče drugačije: prošlost se oslanja na sadašnjost, a budućnost otkriva svoje tajne. Odjednom se reči ponašaju onako kako ne bi trebalo, ali divno: puls nam se ubrzava, prorade leptirići u trbuhu, a pisanje pesama postane sudar između pragmatičnog i zanesenog.Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva