Svoje najnovije ukazanje kultni makedonski sastav najavljuje pesmom ‘Galeb’ u martu 2020. godine. Ove godine izašle su ‘A day is coming / Доаѓа Ден’, ‘Luzna / Scar’ i najnovija ‘Uninije’ (2021.) koja je obrada pesme s kultnog prvog albuma „Mizar“. Izdavanje novog albuma vezano uz njihovo peto ukazanje je planirano je za jesen ove godine.

Autor ‘Uninije’ je Gorazd Čapovski, kao producent mu se pridružio Zlatko Simionski, a singl je kao i album sniman u studiju Do Re Mi u Skoplju.

Mizar je kultna makedonska rock grupa nastala 1981. godine u Skoplju i jedna je od pionira dark zvuka na ovim prostorima. Grupa je nazvana po zvezdi Mizar iz sazvježđa Velikog medveda, zvezdi vodilji mnogim putnicima.

Iako je Mizar pre svega rock sastav, kroz njihov zvuk se provlače nekada jači, nekada slabiji prizvuci makedonskog etna i vizantijskih tradicija u dosta mračnoj atmosferi kojoj posebno doprinose duboki vokali zasnovani na crkveno-slovenskom pevanju. Grupa je posebno značajna po svom prvom istoimenom albumu iz 1988. godine, s kojeg je i originalna verzija pesme ‘Uninije’ koju je u ovom slučaju bend obnovio i snimio novu verziju. Svojevrsni je to podsetnik na taj sjajni album koji je ujedno bio prvi popularni album na makedonskom jezikom široko prihvaćen u regiji. Album je postigao veliki uspeh i po mnogima je među deset najboljih albuma u ex Jugoslaviji.

U svojoj dugoj istoriji Mizar je imao pet ukazanja (revalations), sva s različitim pevačima. Od svog osnivanja do danas, Gorazd Čapovski (gitarista i autor) je jedini stalni član Mizara. Tako su redom nastajali albumi: 1988. – „Mizar“, 1991. – „Svjat Dreams“, 2004. – „Kobna Ubavina“, 2007. – „Pogled kon cvetnata gradina“, 2010. – „Deteto i beloto more“. Pored Gorazda Čapovskog (gitara) aktualni Mizar čine Zoran Tortevski (vokal), Pece Kitanovski (bas), Zlatko Simionski (bubanj).