Marko Kloos: Aftershocks (The Palladium Wars, #1)Sviđa ti se? Javi ostalima!

Kratki roman Marka Klusa početak je relativno neambicioznog ali dobro promišljenog i solidno napisanog serijala - ili možda trilogije - koji u suštini predstavlja izmeštanje evropskih okolnosti nakon Prvog svetskog rata u neki planetarni sistem, očito naseljen ljudima poreklom iz različitih nacija planete Zemlje, ali takođe očito pre toliko vremena da se svest o tome izgubila, a nacionalni identiteti razvili na planetarnoj osnovi.

Vrlo zanimljivo, ali Klusov rat se vodio isključivo na ekonomskoj osnovi - nikako ideološkoj. U suštini, to se desilo i u stvarnom svetu (makar kada je o Nemačkoj reč) i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, samo što je ideologija kasnije zamaglila osnovne uzroke rata.

Kao etnički Nemac, rođen u Nemačkoj, Klus je potpuno svestan osetljivosti ovakve teme i obrade istorijskih događaja, tako da im pristupa sasvim oprezno i bez melodramatičnih izleta kakvi se često vide kod američkih pisaca.

Ovaj romančić počinje vrlo sporo i prve dve trećine odvaja za postavku radnje, upoznavanje čitaoca sa mizanscenom i glavnim likovima, dok se priča odmotava tek pri samom kraju, ostavljajući zgodan klifhenger da zakači čitaoca za nastavak.

Sve u svemu, zanatski vrlo dobro osmišljeno i napisano, zaslužuje da se pročita - premda ne nužno i po drugi ili treći put.

4* 

Ivan Jovanović Nightflier
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva