Marko Kloos: Aftershocks (The Palladium Wars, #1)Sviđa ti se? Javi ostalima!

Kratki roman Marka Klusa početak je relativno neambicioznog ali dobro promišljenog i solidno napisanog serijala - ili možda trilogije - koji u suštini predstavlja izmeštanje evropskih okolnosti nakon Prvog svetskog rata u neki planetarni sistem, očito naseljen ljudima poreklom iz različitih nacija planete Zemlje, ali takođe očito pre toliko vremena da se svest o tome izgubila, a nacionalni identiteti razvili na planetarnoj osnovi.

Vrlo zanimljivo, ali Klusov rat se vodio isključivo na ekonomskoj osnovi - nikako ideološkoj. U suštini, to se desilo i u stvarnom svetu (makar kada je o Nemačkoj reč) i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, samo što je ideologija kasnije zamaglila osnovne uzroke rata.

Kao etnički Nemac, rođen u Nemačkoj, Klus je potpuno svestan osetljivosti ovakve teme i obrade istorijskih događaja, tako da im pristupa sasvim oprezno i bez melodramatičnih izleta kakvi se često vide kod američkih pisaca.

Ovaj romančić počinje vrlo sporo i prve dve trećine odvaja za postavku radnje, upoznavanje čitaoca sa mizanscenom i glavnim likovima, dok se priča odmotava tek pri samom kraju, ostavljajući zgodan klifhenger da zakači čitaoca za nastavak.

Sve u svemu, zanatski vrlo dobro osmišljeno i napisano, zaslužuje da se pročita - premda ne nužno i po drugi ili treći put.

4* 

Ivan Jovanović Nightflier
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva