Priznajem da se uvek obradujem kada se novi fanzin/magazin pojavi na sceni, bez posebne pompe. Jednostavno - pojavi se i to je razlog da se radujemo što se to još uvek dešava, čak i u eri kada su i blogovi postali nezanimljivi i pisana reč polako gubi svoj prvobitni smisao.

Mi koji obitavamo u podzemlju ne damo je tako lako, bilo kakvu reč, da se razumemo, i ona je deo "akcije spasavanja".

ŠTICA je zagonetna reč iz vojvođanskog podneblja sa više značenja (da se mi mlađi češemo po glavi i guglamo malo), ali u smislu ove publikacije, ne postoji ikakva misterija. Iako većeg formata (preklopljeni A3), urađen je po "uradi-sam" principu, što znači da opravdava svoj status -zina i podržavam u potpunosti. Čak i dvostubačno rasprostiranje teksta, koje mi je uvek bio čudnjikavo, ali tu radi svoj posao.

Uredništvo su Rea Sartori (spisateljica koja iza sebe ima impresivni broj izdanja i ona koja se obratila publici u predgovoru), Daniela Stojanov i Dylan Horman

Da vam ne bih mnogo kvario doživljaj i da se mašite novčanika radi čitanja ovakvog štiva (nema online izdanje!), samo ću taksativno da nabrojim autore koji su se pojavili: Neno Mikulić, Ljiljana Jarić, Slobodan Blažov Đurović, Lara Dorin, Gibossus Buthus, APIS, Nataša Andrić, Danica Đurić, Dana Hill, Igor Ember, Quark Mark, Ivan Tomić Mister (koji se pojavio u mom Librarionu više puta i, iskren da budem, jedini meni poznati autor), Igor Rayevich, Ana Nikvul, Zoran Popnovakov (dobro, hajde, znam i njega, kao rokenrol poštara, urednika Dotkoma) i Nenad Baraković Bara.

Sadržaj je zaista raznovrsan, dopada mi se i odabir autora, svaki je pokazao i dao sve od sebe. Od poezije, doze prikaza poetskih radova koji se mogu sresti na Fejsbuku (od kojih se ponekad ježim, ne zamerite) - u suštini, vrlo lepa analiza i obuhvaćeno je više autora koji su se na ovaj način pojavili u fanzinu i ima dobrih radova, po mom ukusu. Tu su intervjui, kao i kraća prozna dela, integralna i ona koja će biti objavljivana u nastavcima - stari dobri marketinški trik!

Oko svih detalja i naručivanja, tu je stranica: ili imejl jedne od urednica.

Dobrodošla na svet, ŠTICO, sve čestitke! Pripremaj i puni opremu za reanimaciju!

Daniel Tikvicki (Либрарион)