ODRŽAVANJE LITERATURE U ŽIVOTU: ŠTICA zin - magazin za reanimaciju kulture, br. 1 (2021)Sviđa ti se? Javi ostalima!

Priznajem da se uvek obradujem kada se novi fanzin/magazin pojavi na sceni, bez posebne pompe. Jednostavno - pojavi se i to je razlog da se radujemo što se to još uvek dešava, čak i u eri kada su i blogovi postali nezanimljivi i pisana reč polako gubi svoj prvobitni smisao.

Mi koji obitavamo u podzemlju ne damo je tako lako, bilo kakvu reč, da se razumemo, i ona je deo "akcije spasavanja".

ŠTICA je zagonetna reč iz vojvođanskog podneblja sa više značenja (da se mi mlađi češemo po glavi i guglamo malo), ali u smislu ove publikacije, ne postoji ikakva misterija. Iako većeg formata (preklopljeni A3), urađen je po "uradi-sam" principu, što znači da opravdava svoj status -zina i podržavam u potpunosti. Čak i dvostubačno rasprostiranje teksta, koje mi je uvek bio čudnjikavo, ali tu radi svoj posao.

Uredništvo su Rea Sartori (spisateljica koja iza sebe ima impresivni broj izdanja i ona koja se obratila publici u predgovoru), Daniela Stojanov i Dylan Horman

Da vam ne bih mnogo kvario doživljaj i da se mašite novčanika radi čitanja ovakvog štiva (nema online izdanje!), samo ću taksativno da nabrojim autore koji su se pojavili: Neno Mikulić, Ljiljana Jarić, Slobodan Blažov Đurović, Lara Dorin, Gibossus Buthus, APIS, Nataša Andrić, Danica Đurić, Dana Hill, Igor Ember, Quark Mark, Ivan Tomić Mister (koji se pojavio u mom Librarionu više puta i, iskren da budem, jedini meni poznati autor), Igor Rayevich, Ana Nikvul, Zoran Popnovakov (dobro, hajde, znam i njega, kao rokenrol poštara, urednika Dotkoma) i Nenad Baraković Bara.

Sadržaj je zaista raznovrsan, dopada mi se i odabir autora, svaki je pokazao i dao sve od sebe. Od poezije, doze prikaza poetskih radova koji se mogu sresti na Fejsbuku (od kojih se ponekad ježim, ne zamerite) - u suštini, vrlo lepa analiza i obuhvaćeno je više autora koji su se na ovaj način pojavili u fanzinu i ima dobrih radova, po mom ukusu. Tu su intervjui, kao i kraća prozna dela, integralna i ona koja će biti objavljivana u nastavcima - stari dobri marketinški trik!

Oko svih detalja i naručivanja, tu je stranica: ili imejl jedne od urednica.

Dobrodošla na svet, ŠTICO, sve čestitke! Pripremaj i puni opremu za reanimaciju!

Daniel Tikvicki (Либрарион)
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva