Robert Jackson Bennett: Foundryside (The Founders Trilogy #1)Sviđa ti se? Javi ostalima!

Prvi roman u Benetovoj drugoj trilogiji nekoliko puta sam bataljivao nadomak četvrtine. Istini za volju, ta prva četvrtina jeste spora i premda i te kako ima radnje, deluje nekako nepovezano - dok pisac uvodi svoje glavne likove i upoznaje nas sa svetom.

Smešten u kvazivenecijansko okruženje grada koji je zahvaljujući magijskoj "tehnologiji" ovladao poznatim svetom, Foundryside kombinuje estetiku grimdarka sa sandersonovskom posvećenošću komplikovanom sistemu magije, koga Benet - veštije i od samog Sandersona - čini gradivnim elementom svog sveta i pokretačem radnje.

I u svojim ranijim romanima, Benet se pokazao majstorom karakterizacije, uspevajući da izbegne zamku upadanja u pisanje tipoloških protagonista, pa se tako ni na koji način ne može povući paralela sa glavnim likovima u prethodnoj trilogiji ovog pisca. Međutim, baš kao i u "Božanskim gradovima", u trilogiji "Osnivači" Benet se vrlo hrabro hvata u koštac s bitnim društvenim pitanjima u našem svetu, pretačući ih u fantazijski. Suočavanje s pobudama glavnog negativca u romanu ne može a da ne otvori oči prema problemima koji stvaraju upravo takve osobe. Međutim, pomalo netipično za američkog autora, Benet neštedimice prikazuje štetne strane kapitalizma i klasnog društvenog uređenja, završavajući roman čak i notom - za ovdašnje čitaoce smešno optimističnom, jer znamo kako se to završilo - samoupravnog socijalizma.

Bilo kako bilo, roman je više nego zabavan kada odmakne, stilski vrlo ispeglan i utegnut i vidi se pomak u piščevom vladanju jezikom. Savršeno premošćavanje dve savremene fantazijske krajnosti, oličene u Aberkrombiju s jedne i Sandersonu s druge strane - a Benet je čisto kao pisac bolji od obojice.

5* 

Ivan Jovanović Nightflier
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva