Prvi roman u Benetovoj drugoj trilogiji nekoliko puta sam bataljivao nadomak četvrtine. Istini za volju, ta prva četvrtina jeste spora i premda i te kako ima radnje, deluje nekako nepovezano - dok pisac uvodi svoje glavne likove i upoznaje nas sa svetom.

Smešten u kvazivenecijansko okruženje grada koji je zahvaljujući magijskoj "tehnologiji" ovladao poznatim svetom, Foundryside kombinuje estetiku grimdarka sa sandersonovskom posvećenošću komplikovanom sistemu magije, koga Benet - veštije i od samog Sandersona - čini gradivnim elementom svog sveta i pokretačem radnje.

I u svojim ranijim romanima, Benet se pokazao majstorom karakterizacije, uspevajući da izbegne zamku upadanja u pisanje tipoloških protagonista, pa se tako ni na koji način ne može povući paralela sa glavnim likovima u prethodnoj trilogiji ovog pisca. Međutim, baš kao i u "Božanskim gradovima", u trilogiji "Osnivači" Benet se vrlo hrabro hvata u koštac s bitnim društvenim pitanjima u našem svetu, pretačući ih u fantazijski. Suočavanje s pobudama glavnog negativca u romanu ne može a da ne otvori oči prema problemima koji stvaraju upravo takve osobe. Međutim, pomalo netipično za američkog autora, Benet neštedimice prikazuje štetne strane kapitalizma i klasnog društvenog uređenja, završavajući roman čak i notom - za ovdašnje čitaoce smešno optimističnom, jer znamo kako se to završilo - samoupravnog socijalizma.

Bilo kako bilo, roman je više nego zabavan kada odmakne, stilski vrlo ispeglan i utegnut i vidi se pomak u piščevom vladanju jezikom. Savršeno premošćavanje dve savremene fantazijske krajnosti, oličene u Aberkrombiju s jedne i Sandersonu s druge strane - a Benet je čisto kao pisac bolji od obojice.

5* 

Ivan Jovanović Nightflier