Iza projekta Chuck stoji Branislav Brane Ćakić (1980), hevi metalac, gitarista, kompozitor, aranžer, producent i videograf, koji od 2015. godine živi u Nemačkoj. Nepunih devet meseci nakon izlaska njegovog prvog prog metal singla „Unbalanced Consequencesˮ, Brane je nedavno na svom Jutjub kanalu objavio video spot za novu autorsku pesmu pod nazivom „Humansˮ, kojom započinje fazu dvosmernog razvoja svoje dugoročne muzičke koncepcije.

Jedan pravac kretanja njegove stilski kompleksne stvaralačke orijentacije sadržan je u nameri da sa gostujućim muzičkim saradnicima iz raznih delova sveta dovrši kreiranje, snimanje i produciranje progresiv metal albuma, u čemu će gotovo izvesno imati podršku i bubnjara nemačkog hevi metal benda Rage. Naime, čuveni Lucky je prisustvovao snimanju spota za pesmu „Humansˮ i izrazio interesovanje da svirački sudeluje u ritmičkom oblikovanju Branetove nove prog/simphony/metal pesme u sklopu njegovog projekta koji će nositi naziv Hypatia, po slavnoj i tragičnoj helenskoj naučnici i filozofkinji. Nasuprot ovim nastojanjima numerom „Humansˮ Brane trasira idejno i operativno drugačiju, politički angažovanu metal/core/noise žanrovsku putanju, na kojoj će ga, u bendu pod nazivom Project Chuck, slediti basista Andreas Dorn (Crud, Food For The Monkeys, One Reason To Be) i mladi, veoma talentovani bubnjar Georgi Maniatopoulos, nećak i učenik Vassiliosa Maniatopoulosa, bubnjara legendarnog Rage i pevača benda Tri State Corner


U svom dobro opremljenom kućnom studiju Brane je snimio i producirao svoju autorsku pesmu „Humansˮ i za nju montirao video spot, u kome konceptualno scenarijski kombinuje izabrane apokaliptične snimke s interneta i profesionalno zabeležene scene s bendom u velikoj dortmundskoj hali. Tekstom, slikom i muzičkom emocijom izražena je svest o životu današnjih generacija u globalizovanom rizičnom društvu ekološkog razaranja, istrošenosti prirodnih resursa, siromaštva, bolesti, rata i prljavih tehnologija za većinu nerazvijenih zemalja, kao i pretnji nuklearnim, biološkim i hemijskim oružjem. Pesma Humans predstavlja još jednu od brojnih umetnički angažovanih upozoravajućih poruka o nužnosti radikalne promene vladajućeg iracionalnog i (samo)ubilačkog kapitalističkog obrasca života, odnosno njegovog planetarno destruktivnog vrednosnog sistema profitnog diktata hiperkonzumerizma i neograničenog ekonomskog rasta, koji upravlja ljudskim ponašanjem i od koga korist ima mali procenat čovečanstva.

"Hajde!" kao svojevrsni glokalistički bojni poklič na srpskom jeziku u tekstu pesme Humans, napisane na engleskom i snimljene u Nemačkoj, koncizno i odlučno iskazuje svest o neophodnosti internacionalne mobilizacije egzistencijalno ugrožene većine čovečanstva u borbi protiv ludila globalnih upravljača, koji su joj oduzeli ljudsko dostojanstvo i doveli u pitanje opstanak budućih generacija. 

 

Milan Đorđević