Mark Lorens mi je danas poslao novelu pod naslovom "Novi svet", koja će biti deo kolekcionarskog izdanja "Rata Crvene Kraljice", a predstavlja početak nedovršene nove knjige o Džalu i Snoriju. Ne moram posebno da naglašavam koliko ovakvi trenuci nadoknađuju to što radim državnim i crkvenim praznicima, nemam bolovanje ni odmor, kradem vreme od porodice i prijatelja i sve ostalo što je svakodnevna zbilja svima nama što radimo od kuće, pa bilo da smo prevodioci, lektori, ilustratori ili kakvi god umetnici.

To rekavši, završnica novele pomalo pati od... nedostatka završnice. Očito je reč o tipično lorensovskom uvodu u širu priču - ali pošto sam već izgubio svaku nadu da će Mark napisati novu trilogiju smeštenu u (više ne toliko) Slomljeno Carstvo, više sam nego zadovoljan i ovim nekolikim poglavljima.

O samom tekstu nema šta mnogo da se kaže. Nisam se mnogo udubljivao, ali reklo bi se da radnja dešava za života Crvene Kraljice, ali posle događaja iz "Cara trnja", neke tri-četiri godine od završetka "Oshajmskog točka". Lorens posvećuje veću pažnju tehnologiji, ali ostavlja prostora za to da ubaci u priču i magiju, ako mu zatreba. Naravno, nikome neću spojlovati ako kažem da je radnja "Novog sveta" smeštena na američki kontinent - odnosno tokom plovidbe ka njemu, u slučaju ove novele.

Da li bih bio srećniji da je "Novi svet" više nalik Džordanovom "Novom proleću", odnosno zaokružena priča? Naravno da bih - naročito pošto je Lorens već napisao nekoliko takvih o Džorgu, a uz to veoma uspešno izvedenih. Međutim, zadovoljan sam i ovom novom mrvicom nezgoda Džalana i Snorija, budući da je za mene prošlo sad već podosta godina otkad sam poslednji put čitao nešto sveže s njima kao protagonistima.

Ivan Jovanović Nightflier