Bend ima groove koji mi je nedostajao u glazbi. Mogao bih ovo slušati iznova. To je znak da je nešto odlično, kaže Michael Patterson

foto: Tomislav Moze
Instrumentalna progresivna rock četvorka Moraines objavila je moćni dvostruki singl "The Brute / Human, Titan", napravljen u suradnji s Michaelom Pattersonom, suradnikom glazbenih divova kao što su Nine Inch Nails, Beck i Notorious B.I.G.

Često hvaljeni kao jedan od eklektičnijih i raznovrsnijih bendova proizašlih iz zagrebačke underground scene, Moraines su svoj status zacementirali debitantskim EP-jem iz 2008. Godinama radeći na skladanju i bruseći produkciju deset pjesama okupljenih u nadolazeći album prvijenac imena "Future Histories", bend objavljuje singl ploču kojom kroz dva naslova "The Brute" i "Human, Titan" konačno i diskografski predstavlja nove Morainese široj publici.

Materijal je miksao Michael Patterson, mix majstor iz Los Angelesa, u čiji se prebogati životopis ubraja rad s imenima kao što su Nine Inch Nails, Puscifer, Notorious B.I.G. i Black Rebel Motorcycle Club. Potpisuje i kompletan mix albuma "Midnight Vultures" legendarnog Becka, nominiranog za Grammyja za album godine. Sam Patterson za nove Morainese kaže:

- 'The Brute' me vodi na moćno putovanje svaki put kad ga čujem. Bend je čvrst u svom zvuku, a imaju groove koji mi je nedostajao čuti u glazbi. Mogao bih ovo slušati iznova. To je znak da je nešto odlično.

Za snimanje je bio zadužen Tomislav Franjo Šušak, osim bubnjeva koje je snimao Mark Mrakovčić, a editirao Jon Tidey. Materijal je u New Yorku masterirao Vlado Meller, dvostruki dobitnik Grammyja. Matrice za vinilno izdanje dodatno je rezao Scott Hull (Masterdisk), dok žanrovski atipičan omot singlice potpisuje Atelier Ivorin.

Zahvaljujući različitim glazbenim utjecajima i zaleđu članova, kao i širenju unutar raznih žanrova kroz godine, trenutni glazbeni pristup benda izbjegava jednostavnu žanrovsku odrednicu, no u njemu bi podjednako za sebe nešto mogli pronaći ljubitelji math, prog i post-rocka, heavy metala ili post-hardcorea u svim svojim varijacijama kroz posljednje dvije dekade. Zvukom danas to zahvaća široku paletu od Deftonesa i Russian Circlesa, preko The Dillinger Escape Plana, pa do kultnih Neurosisa.

Članovi benda su Mario Mlakar (bubanj), Goran Rusmir (bas gitara), Domagoj Šekelja i Petar Pečur (gitare). Moraines su osnovani 2007., a predstavljaju se godinu kasnije EP-om "The Perfect Pantheon of Absence" nastalim pod utjecajem tad aktualnog vala stoner rocka i posebice post-metal bendova, što ga čini i prvim materijalom tog žanra u Hrvatskoj. Od zvučnijih stranih imena s kojima je bend svirao kroz godine valja istaknuti The Ocean, Celeste, Aussitôt Mort, Heaven In Her Arms, Meniscus i Syndrome.

Nakon desetljeća dugog skupljanja staža na domaćoj underground sceni, Moraines su na krilima fantastičnog dvostrukog singla spremni zakoračiti i daleko van granica naše scene.