H.M. Long: Hall of Smoke



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Razvukao sam čitanje ovog romana, ali to više govori o hroničnom nedostatku vremena za čitanje, nego o kakvoći "Dvorane dima".

Ovaj roman reklamira se kao vikinška fantazija, ali to je u najboljem slučaju grozno pojednostavljivanje, a u najgorem otvoreno laganje čitalaca. Ako išta, "vikinzi" su ovde negativci, premda manji nego "Rimljani", koje upoznajemo nešto kasnije u romanu. Ako bi protagonistkinja baš morala da se poistoveti s nekim etnicitetom iz našeg (da ne kažem "stvarnog") sveta, bili bi to neki Samiji/Laponci, makar po fizičkom izgledu - iako kulturološki odista mirišu na nekakve vikingolike Nordijce, što zapravo i jesu - utoliko što pripadaju čitavoj lepezi severnjačkih naroda, kako je to predstavljeno u knjizi, a svaki od tih naroda ima svoje božanstvo, kulturu i običaje.

Utoliko je postavka romana dobro promišljena, sa stanovišta folklorističke i kulturološke osnove, na kojoj počiva. Karakterizacija je solidna, a stil više nego pitak. Ne mogu da ocenim da li je to što je "Dvorana dima" samostalan roman nešto što autoru(ki?) ide u prilog ili ne, u smislu pristunosti na tržištu, ali svakako prija pročitati relativno neobiman roman koji nudi zaokruženu priču.

Priča kao priča po mnogo čemu podseća na fantaziju osamdesetih, gotovo kao da sam čitao Harija Tartldava, Dejvida Edingsa ili čak Mercedes Leki - samo s modernim senzibilitetom.

"Dvoranu dima" ne mogu da preporučim u smislu da se pošto-poto mora pročitati čim prije, ali mogu da kažem kako se čitalac neće kajati ako joj posveti vreme i pažnju.

4*

Ivan Jovanović Nightflier




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva