Zlatni dečko Holivuda, Kijanu Rivs, izgleda da sve čega se dohvati u poslednje vreme pretvori u zlato. Dobro, to jeste preterivanje, ali Rivs je zaista u moru raznih skandala jedna od ličnosti za koju se nižu samo karakterne pohvale. Te koliko je skroman, darežljiv, uviđavan, vaspitan, fin… jesam rekao skroman? No, svet je pun finih ljudi, pa ipak o njima se ne pišu tekstovi i ne vrte milioni dolara. E pa, Kijanu Rivs izgleda da je predodređen da ovih koronarnih i pretkoronarnih godina bude u žiži javnosti.

„Matriks“ trilogija bejaše davno, ali baš sada je ponovo u fokusu dok se snima četvrti nastavak. „Džon Vik“ samo ređa nastavke, sajberpank gejming distopija „Cyberpunk 2077“ je imala neslavni start, ali je baš Kijanu Rivs njeno zaštitno lice, a tu je i nastavak čuvenog „Bila i Teda“. I poslednji u nizu Rivsovih projekata na pomolu jeste dugo najavljivani „BRZRKR“.

Mnogo toga kad je reč o „BRZRKR“ bilo je nepoznanica, a polazna tačka bila je strip serijal od 12 nastavaka. Razumljivo, zar ne? Jer da nije reč o stripu ja sada ne bih pisao ove redove. Šture informacije od prošle godine govorile su o priči koju Kijanu Rivs razvija Metom Kindom, i prvobitno je najavljena za oktobar. Trejler sa Rivsovom naracijom objavljen je u septembru 2020, kada je najavljeno i da se serijal pomera za mart 2021. godine.


„Violence… I’m cursed and compelled by it… An undying harbringer of death…“, počinje pripovest u trejleru Kijanu iz off-a u prvom licu, a glavni junak nosi njegov lik. Kako dežurni dobrica i džentlmen Holivuda uspeva da tako uverljivo iznese priče u kojima je nasilje prvi i osnovni motiv? Ne znam, ali u startu deluje dobro.

Naravno, u ovim vremenima sve je kompleksnije nego što deluje na prvi pogled, i odmah se znalo da će „BRZRKR“ ići dalje od strip serijala od 12 svesaka. I pre nego što je objavljen prvi broj pre oko mesec dana, već je obelodanjeno da će serijal biti ekranizovan na Netfliksu, i to sa Rivsom u glavnoj ulozi, a uporedo se radi na anime seriji baziranoj na stripu. (Moram reći da je poslednjih godinu i kusur dana dobro imati Netfliks. Nije plaćena reklama.)

Dakle, u stripu se nije ni boja osušila i već imamo dve ekranizacije, a po svemu sudeći nebo je granica. Video igre, spinofovi, sve je u igri.

No, tu priči nije kraj. Trećeg dana septembra „BRZRKR“ je objavljen, i prodao se u tiražu od 650.000 primeraka za samo nekoliko dana, čime je oboren rekord od zadnje tri decenije strip izdavaštva. Odnosno, Kijanu Rivs je dokazao da dobar marketing čini čuda, i zapušio usta svima koji su govorili da su štampani stripovi na umoru. Jesu, ali za neinventivnu stranu industrije koja danas dominira tržištem.

„BRZRKR“ (berzerker, ako već neko nije shvatio na šta se odnosi naslov), dakle, nije bilo lako nabaviti. Ali ne i nemoguće. I prvi broj nudi samo skromni uvod. Prva polovina se svodi na brutalnu high-pitch akciju od prve stranice. Skok u borbu – bukvalno – i serija munjevitih egzekucija neprijatelja golim rukama, često veoma krvavih, samo nam nude šta sve Kijanurivsoliki glavni junak može. Da, neuništiv je i nekontrolisan u akciji. Otud i referenca na berzerkere iz staronordijske mitologije. (Nepoznat termin? Guglajte, nije ovo „Politikin Zabavnik“.)

Drugi deo stripa je nešto retrospektivniji, otkriva naznake i obrise sveta „BRZRKR“ i želju glavnog junaka da jednom za svagda sklopi oči i umre. Jer, ma koliko to želeo, jednostavno ne može već duže vreme – merljivo u hiljadama godina – i ne zna zašto. I navodno će mu u tome na posletku pomoći američka vlada ako im bude verno služio kao ultimativno oružje. Bah, kao da su ikada SAD i u bajkama pokazale tu vrstu altruizma, ali tek treba videti više o tome u nastavcima. Prvi broj nam tek maše pred očima jednim skromnim ali raskošnim uvodom, sa sjajnim crtežom Rona Garnija.

Ne znam za ostale, ali ja nameravam da ispratim kako strip serijal tako i Netfliksovu ekranizaciju. Već sam navučen.

Nikola Dragomirović