Pre devet godina, u aprilu 2012. "Dark Horse Comics" postao je dom vanzemaljcu koji bi najbolje mogao da se opiše kao mešavina dobroćudnog i dobronamernog E.T.-ja i džangrizavog, mrzovoljnog ALF-a, bukvaliste sa uvrnutim smislom za humor. Ovo neobično biće koje je nastalo u glavi scenariste Petera Hogana, a kom je oblik dao umetnik Steve Parkhouse, započelo je svoju avanturu pomalo stidljivo, ali se, tokom narednih šest godina avantura "Resident Alien", proširila na pet serijala sa po četiri sveske. 


Jednostavan, pomalo retro crtež, smiren kolor i upečatljiva priča odveli su nas na Jugozapad Amerike, kada se srušila vanzemaljska letelica, a jedini preživeli, vanzemaljac Hah Re, morao je da reši problem svoje egzistencije u svetu koji je za njega bio tek predmet posmatranja i istraživanja. Kako o Zemlji ovaj vanzemaljac-biolog nije znao gotovo ništa osim položaja u našoj galaksiji, prvih nekoliko meseci skrivao se i pokušavao da preživi, ali je shvatio da kao biće sa druge planete nema mnogo izgleda da opstane, osim da se prilagodi i infiltrira među ljude. Tokom jedne noći opljačkao je bankomat i tako skrenuo istragu o padu čudne letelice - na sebe. Njegov tuđinski izgled zabeležila je kamera, a u potragu za njim odmah su se upustili "ljudi u crnom", specijalizovani za došljake iz svemira. Sa lovom koju je pokupio u kockarnici (milion dolara) uputio se ka Washingtonu, gde je, u blizini planinskog mestašca Patiencea, kupio kolibu i započeo povučen život bez kontakta sa ljudima, pod imenom Dr Harry Vanderspeigle. U osami kolibe, Kapetan Hah Re, čitao je krimi-romane čije je likove oponašao i tako učio i jezik i način na koji ljudska rasa komunicira.

Ubrzo, u gradiću je ubijen doktor i šef policije angažuje Doktora Harryja da istraži okolnosti smrti, pa tako stupa na scenu uspavanog, pitomog gradića u kom se ne dešava ništa što bi ga malo prodrmalo iz dubokog sna. No, kao i svi gradići, i Patience ima svoje mračne tajne, a vanzemaljac će pokušati da ih reši, stupajući u sve bliži kontakt sa Zemljanima čije ga ponašanje zbunjuje i, ujedno, nadahnjuje. Što se više druži sa ljudima, sve više uviđa njihovu vrednost i počinje i sam da gaji osećanja koja su do nedavno bila samo slova na papiru uzbudljivih krimića. Iako je preuzeo oblik čoveka, u stripu Harry i dalje ima svoj vanzemaljski lik i nikada ne vidimo njegovo ljudsko lice. Tokom lekarskog pregleda, u jednoj od svesaka iz serije "The Sam Hain Mystery" Dr shvata da pred njim stoji, glavom i bradom, pisac omiljenog mu štiva koji piše pod pseudonimom. Tad upoznaje i njegovu unučicu, petogodišnju devojčicu Honey, koja jedina može da vidi njegov pravi lik.

Priča je topla i iz ugla običnog čitaoca naišla je na odobravanje i podršku, s obzirom na to da je Harry predstavljen kao radoznali stranac, sa malenim teškoćama u razumevanju jezika i običaja domicilnog stanovništva. Njegova potreba da se prilagodi, dok čeka spasilačku misiju sa svoje daleke planete, dirljiva je i smešna u isti mah. Situacije u koje upada već su viđane u svim onim filmovima o imigrantima u zemljama u kojima su potražili bolji život, ali priča o slučajnom imigrantu koji pokušava da preživi na drugoj planeti - to se baš i ne viđa. Kao stranac, uspeo je da ostvari prijateljske veze, a nailazio je i na male nesuglasice i zamerke. Sve u svemu, uprkos njegovim nedostacima, stanovnici Patiencea su ga prihvatili i poverili mu svoje zdravlje, svoju bezbednost i na kraj krajeva, svoje živote.

Nedavno je u produkciji Syfy televizijske kuće počela da se prikazuje i adaptirana serija koja je imala velike izmene što se tiče glavnog junaka i sporednih likova.

Hah Re je prikazan kao vanzemaljac koji ubija Dr Harryja i preuzima njegovo telo, da bi nastavio neopaženo da traži smrtonosni uređaj zagubljen pod snegom, tokom pada njegove letelice. Njegova misija je da uništi ljudsku rasu, a ubistvo u gradiću je okolnost koja mu pokvari planove da ostane neprimećen. Nehotice biva uvučen u živote zanimljivih gradskih likova (posebno se ističe medicinska sestra indijanskog porekla - Asta Twelvetrees, koja postaje njegova asistentkinja) i potiskuje svoju pravu prirodu, osim u jednom slučaju - zbog toga što ga u izvornom obliku može videti gradonačelnikov osmogodišnji sin, pokušava da ga ubije da mu ne bi pomrsio konce. Ovo je, naravno, osmišljeno da bi serija naglasila smešne karakteristike prikrivenog stvorenja, i dovela ga u urnebesne situacije koje su seriji dale neverovatni šarm.

Iako u stripu Harry više nalikuje Murnauovom Nosferatuu, u izvedbi sjajnog Maxa Screcka, u seriji je lik urađen po vanzemaljcu iz video igrice "Destroy All Humans!". Seriju potpisuje Chris Sheridan, a Harryja glumi Alan Tudyk, sa mimikom lica i glasovima koje ispušta kao vanzemaljac, koji su krajnje zabavni i fascinantni.

Likovi su, uglavnom, prilagođeni potrebama politički korektnog tržišta, ali s tim mora da se živi, a ako ste spremni na neke ustupke, sigurno ćete se zabaviti.

Pitoma, ljupka, sa sporednim karakterima iz kojih vrca crni humor, ova serija je lepo osveženje i prilika da ugodno provedete četrdesetak minuta u društvu ovog nestaška koji obožava "Law & Order" seriju i pokušava da istraži neobične događaje i ubistva, onako kako su ih rešavali detektiv Robert Goren i detektivka Alexandra Eames koji su postali njegovi idoli...

Tatjana Smiljanić