Avgust 1983
: Prošle nedelje došlo je do intervencije posebnog odeljka Skotland jarda i kao rezultat jedne akcije u Londonu usledila je zaplena oko 5000 albuma grupe Anti-Nowhere League.

To verovatno nije ni prva ni poslednja zaplena ploče, ali nama je zanimljiva jer je naslov albuma "Live in Yugoslavia".

Engleska grupa je tokom zagrebačkog muzičkog Bijenala ovog proleća (uz nesebičnu pomoć naših ljudi) snimila materijal za ovu ploču.

Od tada do danas u engleskoj muzičkoj štampi se tvrdi kako će upravo ta ploča biti prva (!) koja će istovremeno biti objavljena u Engleskoj i Jugoslaviji.

Uz to objavljivani su razni kurioziteti i "štosovi" na račun uspeha grupe i razloga zašto je materijal snimljen baš u našoj zemlji.

Ne ulazeći u "lepotu omota" (koji sadrži našu zastavu sa petokrakama u kojoj je deo Jugoslavije - što se može, uz lošu volju, različito protumačiti) pokušavali smo da ustanovimo da li će ta ploča stvarno izaći i kod nas imajući u vidu da sadrži pesmu "So What" koja je prošle godine, takođe u Engleskoj, zaplenjena i zabranjena za distrubuciju, ali u "Jugotonu" (koji se u britanskoj štampi navodi kao jugoslovenski izdavač) nismo mogli da dobijemo detaljnije podatke.
Album je objavljen pre nekoliko nedelja i naišao na lep prijem kritike uz obavezne viceve na situaciju u našoj zemlji.

U međuvremenu ploča se ovde nije pojavila. Ne znamo ni hoće li.

U Engleskoj je tiraž zaplenjen. Grupa je dobila publicitet a menadžer sastava izjavljuje listu "Sounds":

"... Pošto je album nastao na zagrebačkom festivalu savremene kulture i umetnosti, može se dogoditi da se zbog incidenta (to jest zaplene ploče) ozbiljno poremete jugoslovensko-britanski kulturni odnosi."

Imajući u vidu sve što nam je stavljeno na uvid, način kako je ta ploča reklamirana i na koji način je htela da bude "zaštićena" (bez obzira što smo u principu protiv zabrana gramofonskih ploča), verujemo da će jugoslovensko-britanski kulturni odnosi pretrpeti i preživeti ovo veštačko iskušenje.

Napisao: Petar Popović (Rock, 1983.), obrada: Yugopapir